środa, 1 października 2014

Tort sezamowo-słonecznikowy z kremem kajmakowym

Na urodziny męża, na dzień chłopaka, na weekendowe pieczenie to ciasto spełni wymagania z każdej tej okazji, a nie zaszkodzi upiec je również bez okazji. Torcik wygląda naprawdę okazale i uroczyście, a pracy przy nim niewiele.
Przygotowywanie tego ciasta sprawiło mi dużą frajdę, a moim chłopakom zjedzenie większości ciasta nie sprawiło żadnego trudu.
Pomysł na ciasto i baza tego przepisu pochodzi z cudownej książki Elizy Mórawskiej „White Plate słodkie” po oryginał odsyłam do tej właśnie książki, a ja podaję z moimi zmianami, które w dużej mierze spowodowane były stanem posiadania.
Ciasto bez grama mąki, z dużą ilością sezamu i słonecznika jest bardzo aromatyczne, a krem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej uzależniająco pyszny.
Gorąco polecam !!


Tort sezamowo-słonecznikowy z kremem kajmakowym

składniki:
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 110g bułki tartej
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople naturalnego olejku migdałowego
  • 150g sezamu
  • 150g słonecznika łuskanego

krem:
  • 400g serka mascarpone
  • 400g gotowej masy kajmakowej
  • 2 łyżki alkoholu pomarańczowego

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180'C.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Sezam i słonecznik wsypać na wyłożoną papierem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika i prażyć około 15 minut, w połowie wymieszać. Można również ziarenka uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając.
Odłożyć 50g sezamu do dekoracji.

Jajka utrzeć cukrem do białości przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sezamem i olejkiem migdałowym.
Przelać masę do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 50 minut, najlepiej sprawdzić po 35 minutach, u mnie wtedy już było dobre. Ciasto jest dobre gdy wbity w nie drewniany patyczek jest suchy po wyjęciu.
Ostudzić w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

W tym czasie zrobić krem.
Składniki kremu zmiksować, aż powstanie gładka masa. Schłodzić w lodówce przez godzinę . Ciasto przekroić szerokim nożem. Przełożyć połową kremu. Resztą posmarować wierzch i boki.
Wierzch posypać pozostałym sezamem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Smacznego!!

3 komentarze:

Kamila pisze...

Pyszności! Bardzo smakowite!

Agata pisze...

Wygląda obłędnie :)

Evi pisze...

Chyba się zakochałam. I pewnie zakocham się również w smaku tego ciasta, muszę upiec :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin