Na urodziny męża, na dzień chłopaka,
na weekendowe pieczenie to ciasto spełni wymagania z każdej tej
okazji, a nie zaszkodzi upiec je również bez okazji. Torcik wygląda
naprawdę okazale i uroczyście, a pracy przy nim niewiele.
Przygotowywanie tego ciasta sprawiło
mi dużą frajdę, a moim chłopakom zjedzenie większości ciasta
nie sprawiło żadnego trudu.
Pomysł na ciasto i baza tego przepisu
pochodzi z cudownej książki Elizy Mórawskiej „White Plate
słodkie” po oryginał odsyłam do tej właśnie książki, a ja
podaję z moimi zmianami, które w dużej mierze spowodowane były
stanem posiadania.
Ciasto bez grama mąki, z dużą
ilością sezamu i słonecznika jest bardzo aromatyczne, a krem na
bazie serka mascarpone i masy kajmakowej uzależniająco pyszny.
Gorąco polecam !!
Tort sezamowo-słonecznikowy z kremem
kajmakowym
składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 110g bułki tartej
- 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople naturalnego olejku migdałowego
- 150g sezamu
- 150g słonecznika łuskanego
krem:
- 400g serka mascarpone
- 400g gotowej masy kajmakowej
- 2 łyżki alkoholu pomarańczowego
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180'C.
Blachę z piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 26cm, wyłożyć
papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Sezam i słonecznik wsypać na wyłożoną
papierem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika i prażyć około
15 minut, w połowie wymieszać. Można również ziarenka uprażyć
na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając.
Odłożyć 50g sezamu do dekoracji.
Jajka utrzeć cukrem do białości
przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać bułkę tartą
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sezamem i olejkiem migdałowym.
Przelać masę do tortownicy, wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 50 minut, najlepiej
sprawdzić po 35 minutach, u mnie wtedy już było dobre. Ciasto jest
dobre gdy wbity w nie drewniany patyczek jest suchy po wyjęciu.
Ostudzić w ciepłym piekarniku przy
uchylonych drzwiczkach.
W tym czasie zrobić krem.
Składniki kremu zmiksować, aż
powstanie gładka masa. Schłodzić w lodówce przez godzinę .
Ciasto przekroić szerokim nożem. Przełożyć połową kremu.
Resztą posmarować wierzch i boki.
Wierzch posypać pozostałym sezamem.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!!
3 komentarze:
Pyszności! Bardzo smakowite!
Wygląda obłędnie :)
Chyba się zakochałam. I pewnie zakocham się również w smaku tego ciasta, muszę upiec :)
Prześlij komentarz