środa, 13 sierpnia 2014

Porzeczkowiec


Porzeczkowiec jest przepyszny i bardzo optymistyczny, chociaż zdjęcia mogą Was wprowadzić w błąd. Zdjęcia musiałam zrobić szybko, bo łasuchy tylko czekały w pobliżu :)
Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, jedno z moich ulubionych, a muszę Wam się przyznać, że ostatnio mało co mnie zachwyca smakiem. Uwielbiam je za pyszną warstwę serową, za kwaśny dżem porzeczkowy, który kocham nad życie no i za ciasto samo w sobie, pyszne, kakaowe, puszyste lekko wilgotne. Jeśli macie ochotę na coś pysznego, co Waszych gości i rodzinkę zachwyci, to gorąco polecam ten przepis. Sama bardzo się cieszę, że zapas dżemów porzeczkowych w spiżarni jeszcze spory.
Przepis pochodzi z bloga Arabeska, który jest dla mnie nieustająco inspiracją.


Porzeczkowiec

składniki:

ciasto:
  • ¾ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 1i3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1i1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:
  • 500g twarogu, zmielonego
  • 250g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy

dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2l śmietany 30% lub 36% ,do ubijania
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada gorzka lub mleczna

wykonanie:

Do garnka wlać olej i wodę, wsypać kakao i ¾ szklanki cukru. Zagotować i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i ostudzoną masę zmiksować, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24x36cm lub nieco mniejszej.
Piec w temperaturze 180'C przez 35-40 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Składniki masy serowej ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z twarogiem i pozostałymi składnikami na gładką masę (za pomocą miksera).
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Dolną część ciasta posmarować masą serową, przykryć górną częścią ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a na wierzch wyłożyć ubitą z cukrem pudrem śmietankę.
Posypać startą na dużych oczkach tarki czekoladą i schłodzić.


Smacznego!!

3 komentarze:

Majana pisze...

Wygląda bosko. Mam ochotę na to ciacho.:)

gin pisze...

Mmm, wyjątkowo zachęcające połączenie smaków :)

Evi pisze...

Oooo cudne :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin