Pieczona kaczka, to jeden z naszych
ulubionych niedzielnych/świątecznych obiadów. Coś jest takiego w
tej kaczce, że buzia się uśmiecha na myśl o takim daniu. Jeszcze
bardziej lubię jak kawałek kaczki zostanie na następny dzień i
wtedy podsmażona na masełku sprawia nam przyjemność jeszcze
większą. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki 'Okrasa kontra
Pascal' i jest bardzo prosty, podaję z moimi małymi zmianami.
Dlatego złamcie wszelkie opory przed pieczeniem kaczki i zafundujcie
sobie pyszny obiad. Podawałam z czerwoną kapustą. Polecam!!
Pieczona kaczka z sosem karmelowo -
pomarańczowym
składniki:
- ½ główki czerwonej kapusty
- 1i1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 2 i ½ łyżki białego octu
- 1 kaczka u mnie około 2kg
- 20 ml oleju rzepakowego
- 50g cukru
- 50g masła
- sól
- świeżo mielony pieprz
- zielona pietruszka do dekoracji
wykonanie:
Kapustę posiekać i wrzucić do dużego
garnka. Dodać 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 1
łyżka białego octu. Doprawić solą i pieprzem. Gotować bez
przykrycia przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod
koniec doprawić solą i pieprzem do smaku
Z kaczki usunąć nadmiar tłuszczu z
boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wyciąć węzły chłonne przy
kuprze, obciąć częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa).
Kaczkę doprawić solą i pieprzem od wewnątrz. Związać. Następnie
nasmarować kaczkę olejem, doprawić z wierzchu pieprzem i solą.
Piec w temperaturze 180'C (z termoobiegiem), licząc 20 minut na
każde ½ kilograma.
Robimy sos. W garnku rozpuszczamy 50g
cukru. Dodajemy 1½ łyżki octu i 1/2 szklanki soku pomarańczowego.
Wymieszać i podgrzać. Wyłączyć palnik pod garnkiem, następnie
dodać zimne masło, aby zagęścić sos. Dodać do niego odrobinę
czarnego pieprzu.
Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika.
Nasmarować ją sosem, resztę sosu podać w sosjerce.
Kapustę wyłożyć na talerz.
Smacznego!!!
2 komentarze:
Wygląda imponująco!
na pewno jest bardzo smaczny:)
Prześlij komentarz