niedziela, 20 lipca 2014

Małdrzyki


Nazwa mołdrzyki jeszcze do niedawna, była mi całkowicie obca. Teraz te serowe placuszki, to jedne z ulubionych moich chłopaków. Zajadaliby się nimi z przyjemnością na śniadanie, obiad i podwieczorek. Przepis, który wszedł na stałe do mojego naleśnikowo-plackowego repertuaru, pochodzi z bloga White plate.
Chociaż robiłam je już wielokrotnie, nie miałam szansy zrobić lepszych zdjęć, spróbujcie zrobić dobre zdjęcie gdy małe i duże rączki już sięgają do talerza :)
Bardzo zachęcam Was do zrobienia tych placuszków, robi się je bardzo łatwo, a jedzenie ich sprawia ogromną przyjemność.
Podaję je z różnymi dżemami, z miodem lub bez niczego.


Małdrzyki

składniki:
  • 250g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30g cukru pudru
  • 40g mąki pszennej, plus jeszcze parę łyżek do obtaczania placuszków
  • 100ml oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia

wykonanie:

Do miski włożyć ser i rozgnieść go za pomocą widelca, dodać jajko, cukier, wanilię i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać, ale nie należy używać do tego miksera.
Podzielić na 6-8 części i z każdej uformować placuszek, który następnie należy obtoczyć delikatnie w mace.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty.
Przekładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!

11 komentarzy:

Unknown pisze...

ciekawy pomysł:) zapisz sobie przpeis:)

Joanna pisze...

Przepis prosty. Czy ekstrakt z wanilii można czymś zastąpić?
Pozdrawiam

magda k. pisze...

Joanna tak można zastąpić cukrem waniliowym :)

Asia pisze...

Zrobiłam, smak super, mogę polecić z czystym sumieniem, nawet moja półtoraroczna córcia się zajadała :-)
Mam tylko pytanie w kwestii technicznej: jak obtoczyć placki w mące kiedy one się tak strasznie kleją? Próbowałam i ręką i łyżką, aż w końcu dosypałam więcej mąki do ciasta i było ok, ale wiem, że to nie jest dobre rozwiązanie, bo przez to wyszły mi lekko twarde, a tak na pewno być nie powinno. Będę wdzięczna za podpowiedzi, bo do przepisu na pewno będę chętnie wracać. Pozdrawiam, Asia

magda k. pisze...

Big fairy ciasto nabieram łyżką wrzucam na talerz z mąka i górę delikatnie posypuje mąka. Ręce mam lekko oproszone mąka i delikatnie nadaję kształt placka. Powinno Ci się udać bez dodatkowej mąki w cieście. Cieszę się, że smakowało.

Asia pisze...

Dziękuję za tak błyskawiczną odpowiedź :-) następnym razem spróbuje tak, jak to opisujesz :-)

Ciążowe Zachcianki pisze...

Pierwszy raz widzę takie placuszki, ale bardzo mi się podobają. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

SMAKOWE KUBKI pisze...

Troszeczkę wprawy w obracaniu łyżką dość rzadkiego ciasta w mące, lub miseczka i obracam miską otaczając w mące łyżkę masy serowej.
Małdrzyki, mołdrzyki, jak je zwał tak je zwał, są pyszne .

Evi pisze...

Tej nazwy nie znałam :) wyglądają pysznie!

panti pisze...

ooooo !!! :) Już wiem , co dziś będzie na obiad :D Dziękuję :) i zapraszam do siebie :)

panti pisze...

Zrobiłam :) Genijalne - ale masz rację ;) zrobienie im zdjęć graniczyło z cudem - dobrze, że zrobiłam od razu podwójną porcję ;)

http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/08/madrzyki-smak-maopolski.html :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin