Zapraszam na rewelacyjne ciasto. Gdy
tylko zobaczyłam zdjęcia na blogu Nasze
życie od kuchni i przeczytałam listę składników,
wiedziałam, że to ciasto to będzie hit. Więc na święta wśród
makowca, mazurków i innych wypieków, pięknie prezentowała się
Marlenka. To ciasto to strzał w dziesiątkę, szczególnie mocno
podbiło serce mojego dziecka, który uwielbia ciasta bez bakali i
innych niespodzianek, za to kocha kajmak i miękkie ciasta. Więc
proszę bardzo, trochę pracy kilka składników i marzenie dziecka
spełnione.
Nie ukrywam, że przy tym cieście jest
trochę pracy, bo trzeba upiec aż 6 placków, ale z ciastem pracuje
się bezproblemowo, a placki pieką się bardzo krótko.
Nie obawiajcie się opisu wykonania
tego ciasta, to tylko brzmi skomplikowanie, ale krok po kroku proste
do zrobienia, a każdy wysiłek wart efektu.
Pamiętajcie, żeby ciasto upiec dzień
wcześniej, niż macie w planach podawać, wtedy blaty zmiękną pod
wpływem kremu i ciasto robi się spójne i rewelacyjnie smaczne.
Polecam!!
Marlenka
składniki masa:
- puszka masy kajmakowej 400g (w temperaturze pokojowej)
- 500ml mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (+ 3 łyżki cukru jeśli budyń jest bez cukru)
- 250g masła (w temperaturze pokojowej)
wykonanie:
Budyń ugotować według instrukcji na
opakowaniu z 500ml mleka. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z masą kajmakową, przy
użyciu miksera. Ciągle miksując na małych obrotach dodawać po
łyżce budyniu. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i
odstawić w chłodne miejsce.
składniki ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 120g masła
- 250g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 1i1/2 łyżeczki octu
- 2 duże jajka
wykonanie:
Do dużego garnka włożyć masło,
miód i cukier puder. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając,
aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miała
kolor jasnożółty.
W osobnej misce wymieszać sodę z
octem (będzie się pienić). Natychmiast dodać do masy. Zmniejszyć
ogień na minimum i cały czas mieszać miksturę. Po paru minutach
kolor zmieni się na pomarańczowo-brązowy i zacznie ładnie
pachnieć.
Zdjąć miksturę z ognia i schładzać
przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać jajka i energicznie mieszać
masę trzepaczką. Jajka mają się dobrze połączyć z całością,
a masa odrobinę ściemnieje.
Następnie dodawać do mikstury mąkę
(stopniowo).
Ważne żeby z ciastem pracować póki
jest ciepłe, więc należy do tego etapu robić wszystko szybko.
Kiedy ciasto będzie już gęste i
trudno łączyło się z mąką za pomocą łyżki, wysypać na
stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko
razem do dobrego połączenia się składników.
Podzielić ciasto na 6 równych części.
Każdą rozwałkować na posypaną mąką kawałku papieru do
pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm).
Płaty ciasta mają być cienkie i nie
muszą być bardzo równe – upieczone blaty wyrówna się
odkrywając nierówności. Takie skrawki ciasta należy później
zmielić i posypać nimi wierzch wypieku.
Blaty piec w piekarniku nagrzanym do
180'C do uzyskania złoto-brązowego koloru ok. 3-5 minut.
Upieczone wyrównane i wystudzone blaty
smarować masą. Wierzch ciasta również posmarować masą i posypać
posypką zrobioną ze zmielonych skrawków ciasta.
Ciasto odstawić na 12 godzin w chłodne
miejsce, najlepiej do lodówki, aby blaty zmiękły.
Smacznego!!
9 komentarzy:
Witam:). Bardzo się cieszę, że ciasto wam (i dziecku) zasmakowało:). U nas marlenka też gościła na Wielkanocnym stole i była przebojem:) ... po raz kolejny:) Pozdrawiam ciepło
O zdecydowanie przepiękne , bardzo apetyczne ciasto ta Marlenka
Mimo wszystko to duuużo pracy - podziwiam :))
Naprawdę uwielbiam to ciasto. W domu jeszcze nie robiłam, ale w herbaciarni Czajownia we Wrocławiu jest całkiem niezłe :)
A ja bardzo podobne robiłam na święta, czeka na publikację którą właśnie przygotowuję, jest trudne, bo placki miodowe ,cieniutkie źle się wałkują , ale warto się potrudzić.Pozdrawiam
Też je widziałam u Joli. PEwnie tez się kiedyś skuszę.
Wygląda pięknie i też mam na nią chęć. Mniam :)
Dotychczas jadłam gotową, nigdy nie próbowałam upiec. Wygląda pysznie, może kiedyś się skuszę? :)
Boskie ciacho! Bardzo mi się podoba!
Prześlij komentarz