wtorek, 22 kwietnia 2014

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami


Święta już za nami, wprawdzie kolejne wolne już maluje się na horyzoncie, jednak jak na razie czas wrócić do codzienności i do gotowania obiadów.
Co do obiadów to kilka bardzo ciekawych przepisów znalazłam ostatnio w książce 'Pascal kontra Okrasa' dzisiaj podzielę się z Wami jednym z nich.
Zapiekanki ziemniaczane nigdy mnie jakoś specjalnie nie uwodziły, ta jednak jest wyjątkowo smaczna i kusząca, żeby nie była taka kaloryczna, zmieniłam 600g śmietany 30% na część jogurtu naturalnego. Zapiekanka wyszła pyszna, kremowa i chrupiąca z góry. Danie proste, tanie i szybkie nic tylko polecać.


Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami

składniki:
  • 60g suszonych grzybów
  • 200 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g kiełbasy przysmaki kresowe (dostępna w lidlu)
  • 30ml oleju rzepakowego
  • 1i ½ kg ziemniaków (po obraniu miałam dokładnie 1kg)
  • 600g śmietanki 30% (dałam pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • 3 gałązki rozmarynu (lub suszony)
  • 10g masła
  • 50g bułki tartej
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

wykonanie:

Grzyby namoczyć w letniej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie gotować je kilka minut w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski.
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy w drobne plastry.
Na patelni rozgrzać 30ml oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszklą, często mieszając. Cebulę i czosnek przełożyć z patelni do miseczki.

Przysmaki kresowe pokroić w paski i wrzucić na tą samą patelnię. Podlać niewielką ilością oleju i krótko przesmażyć. Dodać wcześniej przesmażoną cebulę i czosnek i grzyby.
Wymieszać i zdjąć z ognia.

Do garnka dodać śmietanę (śmietanę i jogurt) i 2 gałązki rozmarynu. Gotować. Ziemianki pokroić w plastry. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy ziemniaki do garnka. Gotować przez około 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wymieszać.
Zawartość garnka powinna się robić co raz bardziej gęsta. Wyjąć z garnka rozmaryn, a dodać cebulę , czosnek, grzyby i przysmaki kresowe z patelni. Dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie przełożyć do niego całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.
Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy małą ilością oleju.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 30-45 minut.

Smacznego!!

3 komentarze:

alucha pisze...

Ubolewam nad brakiem tej książki, więc łaknę przepisów Okrasy i Pascala! Zrobię tę zapiekankę na pewno :)))

Ivka pisze...

Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jestem fanką zapiekanek więc i ta zapewne by mi posmakowała :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Doskonale musi smakować to jadło, kresowe smaki, toż to sama ich esencja w tej zapiekance.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin