Święta już za nami, wprawdzie
kolejne wolne już maluje się na horyzoncie, jednak jak na razie czas
wrócić do codzienności i do gotowania obiadów.
Co do obiadów to kilka bardzo
ciekawych przepisów znalazłam ostatnio w książce 'Pascal kontra
Okrasa' dzisiaj podzielę się z Wami jednym z nich.
Zapiekanki ziemniaczane nigdy mnie
jakoś specjalnie nie uwodziły, ta jednak jest wyjątkowo smaczna i
kusząca, żeby nie była taka kaloryczna, zmieniłam 600g śmietany
30% na część jogurtu naturalnego. Zapiekanka wyszła pyszna,
kremowa i chrupiąca z góry. Danie proste, tanie i szybkie nic tylko
polecać.
Kresowa zapiekanka ziemniaczana z
grzybami
składniki:
- 60g suszonych grzybów
- 200 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 150g kiełbasy przysmaki kresowe (dostępna w lidlu)
- 30ml oleju rzepakowego
- 1i ½ kg ziemniaków (po obraniu miałam dokładnie 1kg)
- 600g śmietanki 30% (dałam pół na pół z jogurtem naturalnym)
- 3 gałązki rozmarynu (lub suszony)
- 10g masła
- 50g bułki tartej
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony pieprz
wykonanie:
Grzyby namoczyć w letniej wodzie przez
kilkanaście minut. Następnie gotować je kilka minut w wodzie, w
której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski.
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek
kroimy w drobne plastry.
Na patelni rozgrzać 30ml oleju
rzepakowego. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszklą,
często mieszając. Cebulę i czosnek przełożyć z patelni do
miseczki.
Przysmaki kresowe pokroić w paski i
wrzucić na tą samą patelnię. Podlać niewielką ilością oleju i
krótko przesmażyć. Dodać wcześniej przesmażoną cebulę i
czosnek i grzyby.
Wymieszać i zdjąć z ognia.
Do garnka dodać śmietanę (śmietanę
i jogurt) i 2 gałązki rozmarynu. Gotować. Ziemianki pokroić w
plastry. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy ziemniaki do garnka.
Gotować przez około 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wymieszać.
Zawartość garnka powinna się robić
co raz bardziej gęsta. Wyjąć z garnka rozmaryn, a dodać cebulę ,
czosnek, grzyby i przysmaki kresowe z patelni. Dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem i posypać bułką tartą. Następnie przełożyć do niego
całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w
naczyniu.
Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy
małą ilością oleju.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do
180'C i piec przez 30-45 minut.
Smacznego!!
3 komentarze:
Ubolewam nad brakiem tej książki, więc łaknę przepisów Okrasy i Pascala! Zrobię tę zapiekankę na pewno :)))
Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jestem fanką zapiekanek więc i ta zapewne by mi posmakowała :)
Doskonale musi smakować to jadło, kresowe smaki, toż to sama ich esencja w tej zapiekance.
Prześlij komentarz