Szczerze przyznaję, że od dawna
myślałam, że piwo sygnowane naszym nazwiskiem to przyszłość
mojego męża, ponieważ to on od dawna wspiera browary, nie ja, a tu
taka niespodzianka :)
Dostałam paczkę od Lorda, gdzie wśród
wielu upominków znalazłam także piwo z moim imieniem i nazwiskiem
na etykiecie, wprawdzie tylko 4 sztuki, ale przyjemność duża, aż
szkoda było otwierać.
Zostałam zaproszona do lordowskiej
kampanii z nowym Somersby Blackberry.
Nowy smak piwa, a raczej Beer Drinka
bardzo dobrze wypadł w mojej ocenie, mocno schłodzone smakuje
idealnie, a do tego pięknie pachnie. Idealny wybór na wiosnę i
lato !!
Zachęcona i skuszona pięknym zapachem
piwa, postanowiłam zrobić eksperyment i użyłam go do zrobienia
placków, które często robię w klasyczne wersji. Całkowita
wariacja, klasyczne śląskie ajerkuchy z dodatkiem jabłka,
podrasowane piwem Somersby Blackberry.
Wyszło wybornie, dlatego zapraszam po
przepis.
Polecam!!
Ajerkuchy z jabłkami z dodatkiem piwa
składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki naturalnego cukru waniliowego
- 1i1/2 szklanki mąki pszennej
- 200ml piwa Somersby Blackberry
- proszek do pieczenia na czubku łyżeczki
- 1 jabłko, obrane z wydrążonym ogryzkiem, pokrojone na grubsze plasterki
wykonanie:
Jajka, cukier, mąkę i proszek do
pieczenia, zmiksować. Następnie powoli dolać piwo i jeszcze raz
przez chwilkę mieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany,
bardziej gęstą jak na klasyczne naleśniki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, a
następnie łyżką nałożyć ciasto, ułożyć na nim plaster
jabłka, lekko docisnąć i na górę wyłożyć jeszcze odrobinę
ciasta, tak żeby przykryć jabłko.
Piec z obu stron, do lekkiego
zarumienienia. Podawać z syropem klonowym lub dowolnym sosem.
Smacznego!!
2 komentarze:
Mina męża pewno bezcenna :) Pięknie się to Wasze nazwisko na tym trunku prezentuje :)Koniecznie muszę skosztować tej nowości :) A co do ajerkuchów każda wariacja na ich temat jest dobra więc i tą pewno wypróbuję :)
Widzę, że piwo wszędzie zrobiło pozytywne wrażenie:)
Prześlij komentarz