niedziela, 16 marca 2014

Oponki z twarogiem


To moje drugie podejście do tematu oponek w i moim odczuciu, właśnie ten przepis jest bardziej udany. Dlaczego oponki właśnie teraz gdy dawno już po tłustym czwartku? Odpowiedź jest prosta, moje dziecko poczęstowane taką oponką, było zachwycone, a jeśli jemu coś smakuje to dla mnie najlepsza rekomendacja.
Dla dziecka wszystko ;) więc poprosiłam Agnieszkę J. o przepis i nasmażyłam.
Za przepis bardzo dziękuję bo oponki wyszły bardzo smaczne i zniknęły w błyskawicznym tempie.
Podane ilości wystarczą na dużą miskę oponek.
Gorąco Wam polecam!

składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 250g sera twarogowego
  • 125g margaryny
  • 2 małe jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • cukier puder do dekoracji

wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto.
Podzielić na części (u mnie 4) i partiami wałkować, na placki o grubości około 0,5cm, można sobie pomóc podsypując delikatnie mąką.
Szklanką i kieliszkiem (lub specjalną foremką) wycinać mniejsze i większe kółeczka.

Oponki smażyć w głębokim oleju (bardzo mocno rozgrzanym) przez parę minut, do momentu aż się zarumienią. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Wystudzone oponki obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!!




3 komentarze:

pracownia garderoba pisze...

Magdo, oponki wyglądają bossssko! :)

Majana pisze...

Świetnie wyglądają! Nigdy nie smażyłam oponek.
Pozdrawiam.:)

napiecyku budziła pisze...

Najsmaczniejsze są tego samego dnia, cała rodzinka za nimi przepada:))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin