sobota, 29 marca 2014

Ciasto biszkoptowe z kandyzowanymi owocami


Idealne ciasto na sobotni lub niedzielny podwieczorek. Pyszny, lekki biszkopt ze słodką skorupką na górze, w środku pachnący cytryną i pomarańczą z dodatkiem suszonych lub kandyzowanych owoców. Miła odmiana dla babek, które często u nas goszczą. Ciasto może nie robi szalonego pierwszego wrażenia, za to po pierwszym kęsie, wszyscy będą pozytywnie zaskoczeni.
Pomysł na ciasto pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigella Lawson, ale wprowadziłam spore zmiany, więc jeśli chcecie oryginał odsyłam do książki, ja podaję poniżej moją wersję.



składniki:
  • 220g miękkiego masła
  • 180g drobnego cukru
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 3 duże jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g kandyzowanych lub suszonych owoców (u mnie 50g kandyzowanych truskawek i 50g kandyzowanego indyjskiego agrestu)
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania

wykonanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie taka o długości 40cm x15cm, ale może być krótsza i szersza. Piekarnik nagrzać do temperatury 170'C.
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, a następnie dodać skórkę z pomarańczy i cytryny (pamiętajcie, żeby owoce wcześniej porządnie wyszorować).
Następnie dodawać po 1 jajku i łyżce mąki cały czas mieszając mikserem. Teraz delikatnie wmieszać resztę mąki, sok z cytryny i pomarańczy oraz kandyzowane owoce.
Przed wstawieniem do piekarnika oprószyć ciasto brązowym cukrem i piec przez 45-60 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
Wyjąć ciasto i odstawić je w foremce do wystygnięcia, zanim wyciągniecie ciasto.


Smacznego!!

7 komentarzy:

Unknown pisze...

wygląda apetycznie:)

Majana pisze...

Mniam, smaczne to ciasto Madziu. Idealne do kawki czy herbaty.
Pozdrawiam ciepło :)

Evi pisze...

Znam amatora takich ciast, chyba mu upiekę :)

Unknown pisze...

Czemu takie niskie . ?

magda k. pisze...

Bo pieczone w bardzo długiej formie :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Nie zastanawiałabym się czemu takie niskie, bo mimo to jest wspaniale puszyste.
Blaty do tortu też są niskie, a zachwycają smakiem i lekkością.

Agata z magicznego atelier pisze...

Wygląda super.Do herbatki z cytryną kawałeczek bym zjadła :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin