Idealne ciasto na sobotni lub
niedzielny podwieczorek. Pyszny, lekki biszkopt ze słodką skorupką
na górze, w środku pachnący cytryną i pomarańczą z dodatkiem
suszonych lub kandyzowanych owoców. Miła odmiana dla babek, które
często u nas goszczą. Ciasto może nie robi szalonego pierwszego
wrażenia, za to po pierwszym kęsie, wszyscy będą pozytywnie
zaskoczeni.
Pomysł na ciasto pochodzi z książki
„Jak być domową boginią” Nigella Lawson, ale wprowadziłam
spore zmiany, więc jeśli chcecie oryginał odsyłam do książki,
ja podaję poniżej moją wersję.
składniki:
- 220g miękkiego masła
- 180g drobnego cukru
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 3 duże jajka
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g kandyzowanych lub suszonych owoców (u mnie 50g kandyzowanych truskawek i 50g kandyzowanego indyjskiego agrestu)
- 2 łyżki brązowego cukru do posypania
wykonanie:
Foremkę wyłożyć papierem do
pieczenia, u mnie taka o długości 40cm x15cm, ale może być
krótsza i szersza. Piekarnik nagrzać do temperatury 170'C.
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy
miksera, a następnie dodać skórkę z pomarańczy i cytryny
(pamiętajcie, żeby owoce wcześniej porządnie wyszorować).
Następnie dodawać po 1 jajku i łyżce
mąki cały czas mieszając mikserem. Teraz delikatnie wmieszać
resztę mąki, sok z cytryny i pomarańczy oraz kandyzowane owoce.
Przed wstawieniem do piekarnika
oprószyć ciasto brązowym cukrem i piec przez 45-60 minut, aż
patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
Wyjąć ciasto i odstawić je w foremce
do wystygnięcia, zanim wyciągniecie ciasto.
Smacznego!!
7 komentarzy:
wygląda apetycznie:)
Mniam, smaczne to ciasto Madziu. Idealne do kawki czy herbaty.
Pozdrawiam ciepło :)
Znam amatora takich ciast, chyba mu upiekę :)
Czemu takie niskie . ?
Bo pieczone w bardzo długiej formie :)
Nie zastanawiałabym się czemu takie niskie, bo mimo to jest wspaniale puszyste.
Blaty do tortu też są niskie, a zachwycają smakiem i lekkością.
Wygląda super.Do herbatki z cytryną kawałeczek bym zjadła :)
Prześlij komentarz