niedziela, 22 grudnia 2013

Chilli vodka


W ten przedświąteczny czas zamiast w ciasteczka poszłam w alkohole. Pomyślicie, że mąż wyjechał, więc robię zapasy, żeby zapić smutki :) Ja jednak mam inne argumenty, nic tak nie rozgrzeje jak wódka z chilli, na trawienie też pomoże, więc będę się rozgrzewać.
Wódkę robi się w kilka chwil, potrzebujemy 2-3 godziny, żeby chilli oddało swoją ostrość, potem parę godzin na przegryzienie i już można częstować gości. Nie wiem czy dacie radę wypić to bez dodatku wody, lodu lub soku, ja nie dałam. Z dużą ilością lodu i sokiem pomidorowym smakowało wybitne, rozgrzewało porządnie i zawróciło mi w głowie, bo ja słabą głowę mam :)
Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food.
Tylko dla dorosłych !! Polecam !!


składniki:
  • 1 mięsista papryczka chilli plus dodatkowe do ozdoby
  • 500ml wódki

wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż i pozbyć się wszystkich pestek. Pokroić i wrzucić do butelki z wódką. Zostawić na 2-3 godziny, maksymalnie na 5. Odcedzić, przelać alkohol z powrotem do butelki, lub do 2 mniejszych. Jeśli chcecie kogoś obdarować, to przed podarowanie włożyć do butelki małą papryczkę chilli i przykleić elegancką etykietę.
Podawać z dużą ilością lodu, z wodą lub sokiem np. pomidorowym.

Na zdrowie!!

5 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Genialny pomysł i genialne zdjęcia:) Pozdrawiam:)

majka pisze...

Zapijasz smutki Madziu? :) Jak chcesz moge Ci potowarzyszyc :) Tylko ja mam glowe jeszcze slabsza od Ciebie... :)

Usciski.

Anonimowy pisze...

Super pomysł,muszę koniecznie
wypróbować:)

majka pisze...

Spokojnych, rodzinnych i cieplych Swiat Madziu!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Lubię alkohole z mocnym akcentem smakowym, bardzo oryginalna propozycja.
Na zdrowie! I radosnych Świąt!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin