Komu tartę, komu? Tyle dzisiaj
napiekłam, że nawet mamę udało mi się poczęstować, a przy
moich głodomorach to rzecz niezwykła. Pyszne ciasto z sprawdzonego
przepisu i nadzienie palce lizać. Do tego wszystkiego plastry
wędzonej, swojskiej szynki i obiad można podawać.
Przepis na ciasto z niezawodnej książki
'Jajka' Michel Roux, a pomysł na farsz zainspirowany przepisem z
jakiegoś programu tv, ale dokładnie nie pamiętam jakiego.
Ilości ciasta i farszu wystarczy na 1
formę do tart.
składniki:
kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- ½ zmielonego kminku
- 40ml zimnej wody
wykonanie:
Na blacie lub w dużej misce usypać
kopiec z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło,
jajko, sól i cukier i kminek. Wszystkie składniki w środku
wymieszać palcami, potem stopniowo dodawać do nich mąki.
Mieszać dopóki wszystkie składniki
będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko
ziarniste w dotyku. Dodać zimną wodę, wymieszać palcami z
ciastem.
Zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby
było całkiem gładkie. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą
i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
składniki nadzienie:
- 300g kiszonej kapusty
- 300g pieczarek
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- natka pietruszki
- odrobina rosołu
dodatkowo:
- kilka plastrów wędzonej szynki
- 1 jajko roztrzepane
wykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić i przesmażyć.
Kapustę posiekać i dorzucić do gotowych pieczarek, podlać
delikatnie rosołem. Ugotowane, ostudzone ziemniaki zetrzeć do
kapusty i pieczarek i dokładnie wymieszać. Przyprawić kminkiem,
solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
na cienki blat, podsypując mąką. Formę wysmarować masłem i
wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować jajkiem, a następnie wyłożyć
na nie farsz, na górze ułożyć plastry szynki i można udekorować
kawałkami ciasta, które również posmarować jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
190'C na 25-30 minut.
Smacznego!!
9 komentarzy:
Wygląda pysznie, moje smaki:)
Mi, mi, mi !!! :D
Chętnie taką tartę bym zjadła, fajne połączenie nadzienia :-)
piękne jesienne danie :)
Lubię tarty ! Kradnę kawałek skoro tyle napiekłaś ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Tarta jest bajeczna :) zapisuje do zrobienia!
Od dawna chodzi za mną tarta. Moja wspóllokatorka obiecała zrobić więc już niedlugo będę się zajądać ;)
Wspaniała jest! :)
Zapowiada się smakowicie :-)
Prześlij komentarz