środa, 20 listopada 2013

Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną szynką


Komu tartę, komu? Tyle dzisiaj napiekłam, że nawet mamę udało mi się poczęstować, a przy moich głodomorach to rzecz niezwykła. Pyszne ciasto z sprawdzonego przepisu i nadzienie palce lizać. Do tego wszystkiego plastry wędzonej, swojskiej szynki i obiad można podawać.
Przepis na ciasto z niezawodnej książki 'Jajka' Michel Roux, a pomysł na farsz zainspirowany przepisem z jakiegoś programu tv, ale dokładnie nie pamiętam jakiego.
Ilości ciasta i farszu wystarczy na 1 formę do tart.
Polecam !!

składniki:

kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ zmielonego kminku
  • 40ml zimnej wody

wykonanie:

Na blacie lub w dużej misce usypać kopiec z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, jajko, sól i cukier i kminek. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcami, potem stopniowo dodawać do nich mąki.
Mieszać dopóki wszystkie składniki będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodać zimną wodę, wymieszać palcami z ciastem.
Zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

składniki nadzienie:
  • 300g kiszonej kapusty
  • 300g pieczarek
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • natka pietruszki
  • odrobina rosołu

dodatkowo:
  • kilka plastrów wędzonej szynki
  • 1 jajko roztrzepane

wykonanie:

Pieczarki umyć, pokroić i przesmażyć. Kapustę posiekać i dorzucić do gotowych pieczarek, podlać delikatnie rosołem. Ugotowane, ostudzone ziemniaki zetrzeć do kapusty i pieczarek i dokładnie wymieszać. Przyprawić kminkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki blat, podsypując mąką. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować jajkiem, a następnie wyłożyć na nie farsz, na górze ułożyć plastry szynki i można udekorować kawałkami ciasta, które również posmarować jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190'C na 25-30 minut.

Smacznego!!

9 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Wygląda pysznie, moje smaki:)

Aurora pisze...

Mi, mi, mi !!! :D

AJ. pisze...

Chętnie taką tartę bym zjadła, fajne połączenie nadzienia :-)

Wiewióra pisze...

piękne jesienne danie :)

Monica pisze...

Lubię tarty ! Kradnę kawałek skoro tyle napiekłaś ;)


Pozdrawiam serdecznie!

pieczarka mySia pisze...

Tarta jest bajeczna :) zapisuje do zrobienia!

Unknown pisze...

Od dawna chodzi za mną tarta. Moja wspóllokatorka obiecała zrobić więc już niedlugo będę się zajądać ;)

Majana pisze...

Wspaniała jest! :)

skoraq cooks pisze...

Zapowiada się smakowicie :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin