wtorek, 8 października 2013

Norweskie bułeczki cynamonowe


Przepisy na drożdżowe wypieki wiodą ostatnio prym na moim blogu, ale co ja poradzę, że drożdżowe są pyszne i w taką pogodę smakują najlepiej.
Zapach cynamonu, który wypełnił całe mieszkanie tak pobudził apetyt moich chłopaków, że blaszka skończyła się tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić jakieś zdjęcie.
Nawet moje wybredne dziecko było zachwycone, szczególnie nadzieniem cukrowo-cynamonowym.
Przepis bardzo przypadł mi do gustu, także za to, że składniki do zrobienia tych bułeczek mam zawsze w domu, więc nie odmawiam ich pieczenia nawet po 20 godzinie :)
Przepis pochodzi z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson. Wszystkie moje zmiany ujęte są w przepisie, jak zwykle zmniejszyłam ilość cukru, bez straty dla smaku wypieku i uważajcie z czasem pieczenia, zmniejszyłam temperaturę, a i tak dosyć mocno bułeczki się spiekły.
Polecam z całą odpowiedzialnością.


Norweskie bułeczki cynamonowe

składniki:

ciasto:
  • 600g mąki pszennej, u mnie wyszło 700g
  • 100g cukru, dałam 75g
  • ½ łyżeczki soli
  • 45g świeżych drożdży, dałam 30g
  • 100g niesolonego masła
  • 400ml mleka
  • 2 jajka

wypełnienie:
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, rozkłócone, do posmarowania

wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W innym naczyniu zrobić zaczyn, drożdże rozpuścić w odrobienie letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Gdy zaczyn już 'ruszy', dodać go do dużej miski z mąką.
Roztopić masło i wlać je, mieszając trzepaczką, do mleka z jajkami, a następnie zalać płynem sypkie składniki. Wymieszać, aż składniki się połączą, a następnie zagnieść ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulkę i umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, ciasto powinno podwoić objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką i oddzielić 1/3 ciasta i rozwałkować je na prostokąt, takiej wielkości żeby wypełniło dno formy, (u mnie o wymiarach 35x 25cm, wyłożona papierem do pieczenia); będzie to spód bułeczek.
Rozwałkować resztę ciasta na prostokąt o wymiarach około 50cm x 25 cm.

Zmieszać składniki wypełnienia w małej misce i rozsmaruj masę na dużym prostokącie z ciasta, tak żeby pokryć całą powierzchnię. Zrolować krótszy bok ciasta tak, żeby powstała długa kiełbaska. Pokroić wałek na plastry o grubości 2 cm, by wyszło około 20 kawałków. Rozłożyć je rzędami w blasze, spiralnym bokiem do góry. Posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić na 15 minut do kolejnego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230'C wg Nigelli, moim zdaniem 190'C w zupełności wystarczy.
Blachę wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż urosną i będą złocistobrązowe.

Studzić na kratce, najlepiej przenieść w całości łapiąc za rogi papieru.

Smakują cudnie. Z podanych ilości wychodzi około 20 bułeczek.


Smacznego!!

11 komentarzy:

wedelka pisze...

O tak..to zdecydowanie moje smaki :) Uwielbiam cynamon ;)

Nemi pisze...

Chętnie kilka z nich przygarnę na swój talerzyk:)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Ale pysznie wypieczone!
Bardzo kuszące zdjęcia.

Anonimowy pisze...

Dzisiaj spróbuje je zrobić mimo tego że ciasto drozdzowenie bardzo mi wychodzi ;)

Maggie pisze...

Skandynawskie wypieki naleza do moich ulubionych, a za te buleczki gotowa bylabym umrzec :)

kabamaiga pisze...

Idealne na jesień. Uwielbiam takie.

Majana pisze...

To są idealne bułeczki na zimny dzień. Pięknie pachną i smakują jak raj :)

majka pisze...

Ja tez ma ochote na takie buleczki. Oj jaka ja mam na nie ochote! :) Nie wytrzymam i tez sobie takie upieke :))

Usciski.

Kasia Fiołek pisze...

U nas szał na te bułki. Ze trzy razy w tygodniu je muszę piec. Zawsze korzystaj z tego przepisu: http://scandinavianfood.about.com/od/coffeecakessweetbreads/r/cinnamonrolls.htm

Evi pisze...

Wszystko, co cynamonowe biorę w ciemno. Wyglądają bardzo apetycznie :)

Marta pisze...

super! drożdżowe z cynamonem również pasuje mi do tej pogody :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin