Oczywiście,
że dzisiaj będzie chleb. Jakby inaczej, przecież dzisiaj World
Bread Day 2013, a każdy powód dobry, żeby w domu pojawił się
własnoręcznie zrobiony chleb.
Czasami
jakoś ciężko mi się zabrać do pieczenia chleba, wolę szybkie
drożdżowe bułeczki, czy rogaliki, ale jak już upiekę to jestem z
siebie dumna, to taki wyższy poziom kuchenny :)
Przepis,
który Wam dziś podam jest bardzo prosty, wystarczy parę składników
i dużo cierpliwości.
Piekłam
go po raz pierwszy, ale z pewnością będę często powtarzać.
Za
przepis dziękuję mojej uzdolnionej koleżance Oli B., która
obdarowała mnie chlebem i przepisem, taką mam fajną koleżankę :)
Więc
powtarzając za Olą podaję przepis na duży bochenek.
Chleb
Oli, czyli prosty mieszany chleb na bogato
składniki:
- 550ml ciepłej wody, nie gorącej
- 35 g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 3 łyżki otrębów owsianych, żytnich pszennych (jakie macie)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki ziarenek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 czubata łyżeczka soli
- 200g mieszanki mąki razowej żytniej, razowej pszennej, orkiszowej (wymieszajcie jakie macie)
wykonanie:
W
pierwszej kolejności robimy zaczyn. W dużym naczyniu wymieszać:
ciepłą wodę, pokruszone drożdże, płatki, otręby, 3 łyżki
mąki pszennej i 1 łyżkę mieszanki mąk razowych. Przykryć
ściereczką i odstawić do momentu, aż zaczyn zacznie 'pracować'.
Pozostałe
suche składniki wymieszać razem w osobnej misce, a gdy zaczyn
będzie już gotowy wlać go miski i dokładnie wyrobić ciasto.
Gdy
ciasto będzie już wyrobione, miskę należy przykryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, wolne od przeciągów
miejsce.
Gdy
ciasto podwoi objętość (u mnie 1 godzina)przełożyć je do
wcześniej wysmarowanej dużej formy, lub dwóch mniejszych, ponownie
odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 30 minut).
Gdy
chleb będzie już gotowy, wstawić do do piekarnika nagrzanego do
220'C i piec przez około 70 minut. Ja dodatkowo wstawiam do
nagrzanego pieca pojemnik z odrobiną wody, czyli naparowuję
piekarnik. Po tym czasie chleb ostrożnie wyjąć z formy i sprawdzić
czy gotowy, stukając w spód chleba, chleb powinien wydać
charakterystyczny głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce.
Smacznego!!
10 komentarzy:
A z jednego rodzaju mąki też można?
można z jednego rodzaju, ale jednak polecam zastosować chociaż dwa rodzaje. Ważne żeby zachować proporcje sypkich składników do wody :)
Piękny chleb! Ja też piekę, przeważnie na zakwasie.
Prosto, nie znaczy banalnie, cierpliwość się opłaca, bo chleb wyjątkowo kusi, aby go zrobić , no i daje pole do popisu.
Lubie chleb na bogato. :-)
Genialny chlebek Ci wyszedł!!:-) Pięknie przypieczony!
szkoda, że nie mój :P
Wygląda przepysznie:)
____
klik
Witam ..jak długo ma robić się ten zaczyn..
Heleno zaczyn zaczyna pracować tak po około 10 minutach, tyle powinno wystarczyć :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz