Tendencja na wypieki drożdżowe stale
na moim blogu wzrasta, ale co zrobić jak pogoda, aż się o to
prosi, a sezonowe śliwki wręcz kochają drożdżowe ciasto. Czuję
się wobec tego bezradna i piekę następne ciasto. Powiem szczerze,
że to ciasto robiło się i jadło z taką samą przyjemnością.
Wyjątkowo przyjemny przepis, a ciasto wyrasta tak cudnie, że prawie
brakuje miejsca w blaszce.
Przepis znaleziony na blogu Illu
Cucina i naprawdę warty jest polecenia.
Oczywiście nie tylko śliwki nadają
się do tego ciasta, pięknie wyjdzie również z połówkami
brzoskwiń, morelami czy nawet truskawkami.
składniki:
- 4 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- olejek pomarańczowy i cytrynowy – opcjonalnie
- 60g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- skórka pomarańczowa i rodzynki(u mnie bez)
- ¼ kostki roztopionego masła
- owoce: śliwki, morele, jabłka...
kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 100g cukru
- 110g masła
Kruszonkę przygotować zaczynając od
wsypania mąki i cukru do miski, a następnie zagnieść je palcami z
masłem, aż będzie wyglądać jak żwirek. Odstawić.
wykonanie:
W dużej misce zrobić kogel-mogel z 4
żółtek i ¾ szklanki cukru, dodać ew. olejki.
W wysokim naczyniu utrzeć drożdże z
łyżką cukru, a następnie zalać 1 szklanką ciepłego (nie
gorącego) mleka, wymieszać i odstawić do momentu, aż drożdże
„ruszą”, około 10 minut.
Wyrośnięte drożdże dodać do
kogla-mogla i jednocześnie wsypać 3 szklanki mąki, ew. skórkę i
rodzynki, wymieszać kilka razy dużą łyżką, na koniec dodać ¼
kostki roztopionego masła, wymieszać dokładnie.
Za autorką przepisu podaję jej patent
na szybkie wyrośnięcie ciasta:
Ciasto wyłożyć od razu do formy,
ułożyć na górze owoce, posypać odrobiną cukru lub kruszonką i
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50'C. Po 20 minutach ciasto
jest wyrośnięte.
Ja daję ciastu wyrastać dwa razy,
ciasto wykładam do formy i odstawiam do wyrośnięcia, a następnie
wykładam na nie owoce i kruszonkę i daję wyrosnąć jeszcze raz
już w piekarniku nagrzanym do 50'C.
Gdy ciasto wyrośnie zwiększyć
temperaturę do 165'C i piec przez 20 minut, po tym czasie ciasto
powinno być gotowe, ale należy pamiętać o tym, że każdy
piekarnik jest inny i być może potrzebne będzie 10 minut dłużej
w piekarniku. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy
ciasto się nie klei.
Smacznego!!
8 komentarzy:
Boski!
Koniecznie muszę go upiec.
Mniam :)
bardzo lubię drożdżowe ciasta:)
Uwielbiam takie drożdżowce, super!:)
Wygląda pysznie !
Smak dzieciństwa! Nosi mnie na taki od dawna i zawsze coś staje mi na przeszkodzie! :(
Wobec takich ciast jestem równie bezradna :).
Drożdże, śliwki i kruszonka - czego chcieć więcej :)
Prześlij komentarz