sobota, 21 września 2013

Cypryjska fasolada



Dla nas właśnie rozpoczął się czas jesiennych zup. Jesienią i zimą zupy to ulubione obiady moich chłopaków, szczególnie te gęste i pożywne, chociaż czystym rosół też uwielbiają.
Dzisiejszy przepis na zupę z fasoli, która nosi śliczną nazwę fasolada pochodzi ze strony Just abaut cyprus, a znalazłam ją na blogu Od kuchnii i podaję dalej, bo zupa godna polecenia.
Nie przeciągając podaję listę składników i zapraszam do gotowania.


składniki:
  • 500g białej fasoli (u mnie taka, której nie trzeba moczyć)
  • 1 duża biała cebula
  • 3 laski selera naciowego
  • 3 średnie marchewki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3l zimnej wody

wykonanie:

Do dużego garnka wsypać fasolę i dolać wodę, tak aby woda była nieco ponad stan fasoli.
Zagotować, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany seler, plasterki marchewki oraz pokrojone pomidory.
Ponownie dolać tyle wody, żeby przykryć całość warzyw i dodać przecier pomidorowy, oliwę, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszać i gotować pod przykryciem przez 75 minut na wolnym ogniu.
Gotową zupę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!!

6 komentarzy:

Aurora pisze...

Piękna ognista czerwień :D

Izaa pisze...

świetna; zapisuję sobie do zrobienia

Amber pisze...

Wspaniała jesienna zupa!
Ja też bardzo lubię zupy w taki czas.
I ten kolor,urzeka.

Jey pisze...

urzekająco apetyczna zupa. muszę koniecznie wypróbować, jestem miłośniczką zup, najlepiej gorących na rozgrzanie w jesienne i zimowe dni.
a poza tym, masz przepiękne meble. naprawdę jestem nimi zachwycona, zazdroszczę Ci ich :D

Amerykańskie naleśnik pisze...

Zupa wygląda obłędnie – zresztą tak jak większość Twoich dań już wiem, co jutro będzie na obiad:)

Evi pisze...

Idealna zupa na tę dziwną aurę. Wygląda bardzo smakowicie :).

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin