sobota, 14 września 2013

Placek drożdżowy z śliwkami i kruszonką



Tendencja na wypieki drożdżowe stale na moim blogu wzrasta, ale co zrobić jak pogoda, aż się o to prosi, a sezonowe śliwki wręcz kochają drożdżowe ciasto. Czuję się wobec tego bezradna i piekę następne ciasto. Powiem szczerze, że to ciasto robiło się i jadło z taką samą przyjemnością. Wyjątkowo przyjemny przepis, a ciasto wyrasta tak cudnie, że prawie brakuje miejsca w blaszce.
Przepis znaleziony na blogu Illu Cucina i naprawdę warty jest polecenia.
Oczywiście nie tylko śliwki nadają się do tego ciasta, pięknie wyjdzie również z połówkami brzoskwiń, morelami czy nawet truskawkami.


składniki:
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • olejek pomarańczowy i cytrynowy – opcjonalnie
  • 60g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • skórka pomarańczowa i rodzynki(u mnie bez)
  • ¼ kostki roztopionego masła
  • owoce: śliwki, morele, jabłka...

kruszonka:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 110g masła

Kruszonkę przygotować zaczynając od wsypania mąki i cukru do miski, a następnie zagnieść je palcami z masłem, aż będzie wyglądać jak żwirek. Odstawić.

wykonanie:

W dużej misce zrobić kogel-mogel z 4 żółtek i ¾ szklanki cukru, dodać ew. olejki.
W wysokim naczyniu utrzeć drożdże z łyżką cukru, a następnie zalać 1 szklanką ciepłego (nie gorącego) mleka, wymieszać i odstawić do momentu, aż drożdże „ruszą”, około 10 minut.

Wyrośnięte drożdże dodać do kogla-mogla i jednocześnie wsypać 3 szklanki mąki, ew. skórkę i rodzynki, wymieszać kilka razy dużą łyżką, na koniec dodać ¼ kostki roztopionego masła, wymieszać dokładnie.

Za autorką przepisu podaję jej patent na szybkie wyrośnięcie ciasta:

Ciasto wyłożyć od razu do formy, ułożyć na górze owoce, posypać odrobiną cukru lub kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50'C. Po 20 minutach ciasto jest wyrośnięte.

Ja daję ciastu wyrastać dwa razy, ciasto wykładam do formy i odstawiam do wyrośnięcia, a następnie wykładam na nie owoce i kruszonkę i daję wyrosnąć jeszcze raz już w piekarniku nagrzanym do 50'C.

Gdy ciasto wyrośnie zwiększyć temperaturę do 165'C i piec przez 20 minut, po tym czasie ciasto powinno być gotowe, ale należy pamiętać o tym, że każdy piekarnik jest inny i być może potrzebne będzie 10 minut dłużej w piekarniku. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei.

Smacznego!!

8 komentarzy:

Amber pisze...

Boski!
Koniecznie muszę go upiec.

Trzpiotka pisze...

Mniam :)

Justyna Bąk pisze...

bardzo lubię drożdżowe ciasta:)

Majana pisze...

Uwielbiam takie drożdżowce, super!:)

Paulina Korol pisze...

Wygląda pysznie !

judik pisze...

Smak dzieciństwa! Nosi mnie na taki od dawna i zawsze coś staje mi na przeszkodzie! :(

Evitaa pisze...

Wobec takich ciast jestem równie bezradna :).

Agata pisze...

Drożdże, śliwki i kruszonka - czego chcieć więcej :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin