wtorek, 3 września 2013

Lody jogurtowe z jeżynami i kokosem



Może to już nie do końca dobry czas, żeby podawać przepis na lody, ale po pierwsze dobry smak wyszedł, więc szkoda by było nie uwiecznić, a po drugie podobno jeszcze ma być gorąco.
Co wy na to, ja bym się nie obraziła gdyby słońce jeszcze dało o sobie znać :)
Lody były stworzone głównie z myślą o moim szwagrze, który uwielbia lody kokosowe i jeżyny.
Jeżyny własnoręcznie zbierane, poranione i ubrudzone ręce, aż prosiły się o nagrodę.

 

Lody jogurtowe z jeżynami i kokosem

składniki:
  • 40g wiórków kokosowych
  • 200ml kremówki
  • 350g jeżyn świeżych lub mrożonych
  • 200g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 3 łyżki cukru


wykonanie:

Wiórki kokosowe zalać kremówką i zmiksować blenderem.
Jeżyny umyć i również zmiksować przy użyciu blendera.
W dużym naczyniu połączyć śmietanę, jeżyny, jogurt i cukier i wszystko razem zmiksować. Następnie masę przelać do maszynki do lodów, u mnie schładzanie trwało około 30 minut, po tym czasie lody przelać do pojemnika z przykrywką lub innych foremek i wstawić do zamrażarki.

Jeśli nie macie maszynki do lodów to masę należy przelać do pojemnika z przykrywką, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas lody przemieszać, do momentu, aż nie będzie to już możliwe.

Smacznego!!

7 komentarzy:

Agata pisze...

Owe jeżyny też zbierałam i może dlatego lody smakowały wybornie mimo, że osobiście za kokosem nie przepadam :)Połączenie kokosu z orzeźwiającym smakiem jeżyn-wyborne

Aurora pisze...

Ja tam lody mogę jeść jeszcze długo, byleby słonko nam świeciło :D

alucha pisze...

Wyglądają cudnie :)
Ja ostatnio robiłam jagodowo - kokosowe. Pyszne, jednak wyszły zbyt zmrożone.

Maggie pisze...

No cos ty, kazdy czas jest dobry na lody :)
(A poza tym u mnie ma byc dzisiaj 27 stopni, wiec lody sa niemal konieczne ;))

Smaczny kąsek pisze...

Al smakowite połączenie smaków! Podobno lato jeszcze do nas wróci w weekend więc przepis będzie jak znalazł :)

Evi pisze...

Widzę, że jeszcze łapiesz lato :). I dobrze, u nas dziś ciepło i słonecznie, zjadłabym :).

judik pisze...

Pycha! Smak musiał być zachwycający :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin