Może to już nie do końca dobry czas,
żeby podawać przepis na lody, ale po pierwsze dobry smak wyszedł,
więc szkoda by było nie uwiecznić, a po drugie podobno jeszcze ma
być gorąco.
Co wy na to, ja bym się nie obraziła
gdyby słońce jeszcze dało o sobie znać :)
Lody były stworzone głównie z myślą
o moim szwagrze, który uwielbia lody kokosowe i jeżyny.
Lody jogurtowe z jeżynami i kokosem
składniki:
- 40g wiórków kokosowych
- 200ml kremówki
- 350g jeżyn świeżych lub mrożonych
- 200g jogurtu naturalnego, gęstego
- 3 łyżki cukru
wykonanie:
Wiórki kokosowe zalać kremówką i
zmiksować blenderem.
Jeżyny umyć i również zmiksować
przy użyciu blendera.
W dużym naczyniu połączyć śmietanę,
jeżyny, jogurt i cukier i wszystko razem zmiksować. Następnie masę
przelać do maszynki do lodów, u mnie schładzanie trwało około 30
minut, po tym czasie lody przelać do pojemnika z przykrywką lub
innych foremek i wstawić do zamrażarki.
Jeśli nie macie maszynki do lodów to
masę należy przelać do pojemnika z przykrywką, wstawić do
zamrażarki i co jakiś czas lody przemieszać, do momentu, aż nie
będzie to już możliwe.
Smacznego!!
7 komentarzy:
Owe jeżyny też zbierałam i może dlatego lody smakowały wybornie mimo, że osobiście za kokosem nie przepadam :)Połączenie kokosu z orzeźwiającym smakiem jeżyn-wyborne
Ja tam lody mogę jeść jeszcze długo, byleby słonko nam świeciło :D
Wyglądają cudnie :)
Ja ostatnio robiłam jagodowo - kokosowe. Pyszne, jednak wyszły zbyt zmrożone.
No cos ty, kazdy czas jest dobry na lody :)
(A poza tym u mnie ma byc dzisiaj 27 stopni, wiec lody sa niemal konieczne ;))
Al smakowite połączenie smaków! Podobno lato jeszcze do nas wróci w weekend więc przepis będzie jak znalazł :)
Widzę, że jeszcze łapiesz lato :). I dobrze, u nas dziś ciepło i słonecznie, zjadłabym :).
Pycha! Smak musiał być zachwycający :-)
Prześlij komentarz