Dla nas właśnie rozpoczął się czas
jesiennych zup. Jesienią i zimą zupy to ulubione obiady moich
chłopaków, szczególnie te gęste i pożywne, chociaż czystym
rosół też uwielbiają.
Dzisiejszy przepis na zupę z fasoli,
która nosi śliczną nazwę fasolada pochodzi ze strony Just
abaut cyprus, a znalazłam ją na blogu Od
kuchnii i podaję dalej, bo zupa godna polecenia.
Nie przeciągając podaję listę
składników i zapraszam do gotowania.
składniki:
- 500g białej fasoli (u mnie taka, której nie trzeba moczyć)
- 1 duża biała cebula
- 3 laski selera naciowego
- 3 średnie marchewki
- 3 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek oliwy
- 2 liście laurowe
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2-3l zimnej wody
wykonanie:
Do dużego garnka wsypać fasolę i
dolać wodę, tak aby woda była nieco ponad stan fasoli.
Zagotować, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, posiekany seler, plasterki marchewki oraz pokrojone
pomidory.
Ponownie dolać tyle wody, żeby
przykryć całość warzyw i dodać przecier pomidorowy, oliwę, liść
laurowy i posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszać i gotować pod
przykryciem przez 75 minut na wolnym ogniu.
Gotową zupę doprawić do smaku solą
i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!
6 komentarzy:
Piękna ognista czerwień :D
świetna; zapisuję sobie do zrobienia
Wspaniała jesienna zupa!
Ja też bardzo lubię zupy w taki czas.
I ten kolor,urzeka.
urzekająco apetyczna zupa. muszę koniecznie wypróbować, jestem miłośniczką zup, najlepiej gorących na rozgrzanie w jesienne i zimowe dni.
a poza tym, masz przepiękne meble. naprawdę jestem nimi zachwycona, zazdroszczę Ci ich :D
Zupa wygląda obłędnie – zresztą tak jak większość Twoich dań już wiem, co jutro będzie na obiad:)
Idealna zupa na tę dziwną aurę. Wygląda bardzo smakowicie :).
Prześlij komentarz