środa, 7 sierpnia 2013

Pierożki pieczone z malinami i porzeczkami



Piękna pogoda trwa nadal, oby jak najdłużej. W pracy też wakacyjnie, mam więcej czasu, więc czytam i poszukuję nowych przepisów. Na stronie www.cuponation.pl znalazłam informację o zniżkach w dużej księgarni i coś czuję, że mój portfel się wyszczupli. Nie mogę się oprzeć kilku pozycją, a szczególnie kusi mnie książka 'Włoskie dania makaronowe' D'Acampo Gino, bo latem makarony na obiad pasują nam najbardziej. Jak wyczaruję coś dobrego to się podzielę, tymczasem zapraszam Was na pyszny deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Przepis na pierożki pieczone z owocami znalazłam na blogu Just my delicious, przerobiłam trochę po swojemu i wykorzystam z pewnością jeszcze nie raz, w różnych wariacjach owocowych.
Dzisiaj zapraszam i polecam pierożki pieczone nadziane słodkimi malinami.




składniki:
  • 2 szklanki mąki żytniej (u mnie pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)
  • 100g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
  • 1 szklanka owoców (u mnie maliny i porzeczki)

wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać i połączyć w jednolitą masę. Na podsypanej mące stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, a następnie przy pomocy szklanki wykrawać z niego kółka.

Na każdy krążek wyłożyć owoce i zlepiać dokładnie brzegi ciasta.
Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez 25 minut, do momentu aż pierożki będą pięknie złociste.

Smacznego!!

15 komentarzy:

Nemi pisze...

Bardzo smaczny pomysł:) Pozdrawiam!

Maggie pisze...

Rzadko jadam pierogi na slodko, ale te bardzo mi sie podobaja! Do tego lyzka kwasnej smietany i jestem w niebie :)

Evi pisze...

Cudowne! Ale bym zjadła :))

Agata pisze...

Pierożki wyglądają fantastycznie :)
Muszą wspaniale smakować podczas takich letnich dni.

JestSmak pisze...

Ale fajne, od razu porywam jednego :)

Jey pisze...

wyglądają cudownie krucho i chrupko. lubię takie smaki. od dawna kuszę się na pieczone pierogi i chyba powinnam w końcu zrealizować te plany :)

Moni pisze...

Słodkie małe co nieco, takie na jeden kęs, pysznie wyglądają :)

kabamaiga pisze...

Świetny pomysł, tylko jak tu włączyć piekarnik?

Wiewióra pisze...

boski koncept!!! normalnie się obśliniłam :)

Monika pisze...

Pierwszy raz pieczone pierożki jadłam w Toruniu i zakochałam się w nich. Takiej wersji jeszcze nie przerabiałam, ale muszą być wyśmienite ;)

Moja książka:
www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com

Ivka pisze...

Pyszności, takie ta jeden kęs :)

Anonimowy pisze...

Dzień dobry! Czy z tego ciasta można zrobić pierożki z farszem "na słono"?? (oczywiście bez cukru!)
Pozdrawiam,
Bibi

magda k. pisze...

Dzień dobry :)
Oczywiście, że się da można nawet zmienić wtedy rodzaj mąki na np. żytnią lub pszenną pełnoziarnistą :)

Anonimowy pisze...

Dziękuję za ekspresową odpowiedz:))
Bibi

Zielona Papryczkaa pisze...

Jeden przepis lepszy od drugiego, pyszności.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin