Piękna pogoda trwa nadal, oby jak
najdłużej. W pracy też wakacyjnie, mam więcej czasu, więc czytam
i poszukuję nowych przepisów. Na stronie www.cuponation.pl znalazłam informację o zniżkach w dużej księgarni i coś czuję,
że mój portfel się wyszczupli. Nie mogę się oprzeć kilku
pozycją, a szczególnie kusi mnie książka 'Włoskie dania
makaronowe' D'Acampo Gino, bo latem makarony na obiad pasują nam
najbardziej. Jak wyczaruję coś dobrego to się podzielę, tymczasem
zapraszam Was na pyszny deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Przepis na pierożki pieczone z owocami
znalazłam na blogu Just
my delicious, przerobiłam trochę po swojemu i wykorzystam
z pewnością jeszcze nie raz, w różnych wariacjach owocowych.
Dzisiaj zapraszam i polecam pierożki
pieczone nadziane słodkimi malinami.
składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej (u mnie pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)
- 100g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 1 szklanka owoców (u mnie maliny i porzeczki)
wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać i
połączyć w jednolitą masę. Na podsypanej mące stolnicy
rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, a następnie przy pomocy
szklanki wykrawać z niego kółka.
Na każdy krążek wyłożyć owoce i
zlepiać dokładnie brzegi ciasta.
Gotowe pierogi układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180'C przez 25 minut, do momentu aż pierożki będą
pięknie złociste.
Smacznego!!
15 komentarzy:
Bardzo smaczny pomysł:) Pozdrawiam!
Rzadko jadam pierogi na slodko, ale te bardzo mi sie podobaja! Do tego lyzka kwasnej smietany i jestem w niebie :)
Cudowne! Ale bym zjadła :))
Pierożki wyglądają fantastycznie :)
Muszą wspaniale smakować podczas takich letnich dni.
Ale fajne, od razu porywam jednego :)
wyglądają cudownie krucho i chrupko. lubię takie smaki. od dawna kuszę się na pieczone pierogi i chyba powinnam w końcu zrealizować te plany :)
Słodkie małe co nieco, takie na jeden kęs, pysznie wyglądają :)
Świetny pomysł, tylko jak tu włączyć piekarnik?
boski koncept!!! normalnie się obśliniłam :)
Pierwszy raz pieczone pierożki jadłam w Toruniu i zakochałam się w nich. Takiej wersji jeszcze nie przerabiałam, ale muszą być wyśmienite ;)
Moja książka:
www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com
Pyszności, takie ta jeden kęs :)
Dzień dobry! Czy z tego ciasta można zrobić pierożki z farszem "na słono"?? (oczywiście bez cukru!)
Pozdrawiam,
Bibi
Dzień dobry :)
Oczywiście, że się da można nawet zmienić wtedy rodzaj mąki na np. żytnią lub pszenną pełnoziarnistą :)
Dziękuję za ekspresową odpowiedz:))
Bibi
Jeden przepis lepszy od drugiego, pyszności.
Prześlij komentarz