Zróbcie ciasto i zaproście gości,
będą chwalić i będą szczęśliwi, bo to (nieskromnie powiem)
naprawdę dobre ciasto.
Placek pięknie wygląda dzięki tym
wszystkim owocom, jest mięciutki i pyszny,a kropkę nad „i”
stawiam kruszonką.
Nie będę więcej chwalić, tylko
bardzo zachęcam Was do pieczenia.
Przepis na bazie jednego z przepisów
Nigelli Lawson z książki 'Jak być domową boginią', jednak sporo
zmieniłam, dlatego podaję z moimi zmianami.
U mnie owoce sezonowe maliny i
porzeczki, jednak równie dobre będzie z rabarbarem, jabłkami czy
morelami.
Polecam!!
składniki:
ciasto:
- 400g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 10g świeżych drożdży lub około 4g drożdży suszonych
- 2 duże jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 125ml letniego mleka
- 50g miękkiego masła
wypełnienie:
- 1 duże jajko
- 1 kopiasta łyżka śmietany
- 500g owoców (u mnie maliny, czarna i czerwona porzeczka)
- 75g cukru
kruszonka:
- 30g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru brązowego
wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, sól,
cukier i drożdże (jeśli używacie świeżych należy wcześniej
rozpuścić je w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżeczki
cukru).
Jajka ubić i zmieszać z letnim
mlekiem i wanilią. Zalać sypkie składniki płynem i zagnieść
ciasto. Gdy ciasto już jest trochę wyrobione dodać miękkie (lub
roztopione) masło i wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie
gładkie i sprężyste.
Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 1 godzinę, aż
ciasto podwoi objętość.
Formę o wymiarach około 20cm x 30cm
wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć do niej
wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozciągając palcami do wymiaru
blachy. Odstawić na 15 minut, żeby ponownie wyrosło.
Piekarnik rozgrzać do temperatury
200'C
Wymieszać jajko ze śmietaną i
rozsmarować na wyrośniętym cieście. Następnie rozsypać
delikatnie wszystkie owoce.
Zrobić kruszonkę: zimne pokrojone
masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem, aż będzie miało
konsystencję żwirku i rozsypać całość równomiernie na owocach.
Wstawić placek do nagrzanego
piekarnika na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do
180'C i piec kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie, a brzegi się
zarumienią.
Wyjąć z piekarnika i zostawić w
spokoju przez 15 minut, a później pokroić i zajadać się.
Smacznego!!
12 komentarzy:
Kochana, alez pysznosci serwujesz :) To kiedy moge wpasc na to ciacho? ;)
tylko daj znać kiedy będziesz w pobliżu, a ja się szybko przygotuję :) gorące pozdrowienia
drożdżowe są zawsze dobre. i zwykle je goście chwalą. uwielbiam takie drożdżowe, najlepiej ciepłe, rano ze szklanka zimnego mleka na śniadanie...
Cudowne ciasto! Zjadłabym jeszcze gorące:)
pysznie wygląda:)
Wspaniałe. Prezentuje się idealnie :)
Cudne! CHciałabym być Twoim gościem:)
Boskie!
Zapraszam się.
najwspanialsze na lato! takie drożdżowe uwielbiam!
Zrobie, a co! Gosci nie zaprosze, bo i tak pewnie nie przyjda (albo oznajmia, ze nastepny wolny termin maja za miesiac i czy moga wpasc wtedy ;)), zjem sama :)
Tak właśnie wygląda, jak naprawdę dobre ciasto!
Nie ma nic lepszego od kawałka drożdżowego z owocami lata! :-)
Prześlij komentarz