W końcu doczekaliśmy się pięknej
pogody. Jestem zachwycona i nawet jak pot ciurkiem spływa mi po
plecach, nie powiem złego słowa na tą pogodę. Napływające
afrykańskie powietrze, to spełnienie moich marzeń ;) Dzisiaj podam
Wam nie tyle przepis, co raczej pomysł na obiad. Danie powstało
spontanicznie, z składników, które były w lodówce i z pęczku
szparagów.
Pesto można zrobić z pietruszki, ale
można również z bazylii, zależy czym będziecie dysponować.
Na koniec danie można posypać
chrupiącym dodatkiem, czyli uprażonymi ziarnkami słonecznika lub
dyni.
Pyszne danie na letnią pogodę. Podane
Ilości wystarczą dla 2 osób.
składniki:
- 1 pęczek pietruszki
- kilka liści bazylii
- 4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 200g makaronu (dowolny rodzaj)
- 1 pęczek białych szparagów
- ziarenka słonecznika lub dyni
wykonanie:
Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć
i posiekać. Do blendera lub moździerza wrzucić posiekaną
pietruszkę, bazylię, czosnek i pomidory. Dolać oliwę i sok z
cytryny. Wszystko dokładnie ugnieść lub zmiksować w blenderze. Na
koniec do smaku doprawić solą i pieprzem.
Szparagi ugotować al dente. Makaron
przygotować wg instrukcji.
Gotowy makaron wymieszać z pesto.
Podawać z szparagami pokrojonymi na
2-3 części. Posypane prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.
Smacznego!!
8 komentarzy:
Taki spontan to ja rozumiem!
U nas afrykanskie upaly sa juz tylko wspomnieniem... lekko sie schlodzilo i mozna przyjemnie odpoczac od lejacego sie z nieba zaru. Makaron wyglada pysznie. Porywam od razu caly talerz :)
Usciski.
Uwielbiam takie makaronowe dania, a teraz kiedy przekonałam sie do szparagów, chętnie bym zjadła:-)
u mnie dziś będzie podobne danie ;)
o takiej wersji jeszcze nie próbowałam w sam raz na te gorące dni :) chętnie skosztuję
takiej wersji jeszcze nie kosztowałam, w sam raz na te upalne dni :)
Szparagi to ja chętnie ;) Zawsze i w kazdej postaci :)
jestem ciekawa jak smakują biale szpargii bo jak na razie miałam tylko okazję spróbować zielonych. ale chyba w tym roku już nie spróbuje bo sezon sie konczy :(
Prześlij komentarz