poniedziałek, 20 maja 2013

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem gorgonzola



Bardzo często nachodzi mnie ochota na 'coś', no właśnie tylko na co. Czasami zadowoli mnie kawałek dobrej czekolady, a innym razem tylko 'coś' chrupiącego, może zaspokoić moje zmysły.
No właśnie chrupiące jedzenie zazwyczaj kojarzy się z niezdrowymi przegryzkami, typu chipsy czy frytki (chociaż frytki kocham miłością wielką), więc żeby nie sięgać do schematów pomyślałam sobie o chrupiącym cieście francuskim, które rozsypuje się pod naciskiem naszych zębów i od razu poczułam, że to może być właśnie to. Tak też się stało, z dodatkiem szpinaku i wyrazistego sera, powstała niebanalna pyszna i co najważniejsze chrupiąca tarta.
Gorąco Wam polecam!!



składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g sera gorgonzola
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100g sera żółtego
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100ml śmietany 18%
wykonanie:

Ciasto francuskie jeśli było wcześniej mrożone, należy odmrozić, najlepiej nie wyjmując wcześniej z opakowania.
W tym czasie zająć się przygotowywaniem nadzienia.
Szpinak przygotować tak jak lubicie, ja wlewam na patelnię 2 łyżki oleju, następnie wrzucam szpinak. Mieszam, czekając aż się całkowicie rozmrozi. Następnie smażę jeszcze przez kilka minut, dodaję rozgnieciony czosnek i na koniec pokrojony na kawałeczki ser gorgonzola.
Szpinak gotowy.
Na innej patelni rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam pokrojoną na plasterki cebulę, smażyć aż się zeszkli.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200'C. Ciastem wyłożyć formę do tary, nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać groch lub specjalne przedmioty do obciążania ciasta i piec przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

W tym czasie przygotować masę jajeczną. W naczyniu roztrzepać jajka, dodać sól i pieprz i wszystko wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem.

Na upieczone ciasto wyłożyć cebulę, następnie przygotowany szpinak ze serem gorgonzola i całość zalać masą jajeczną.

Tartę wstawić do piekarnika tym razem temperaturę ustawić na 180'C i piec przez kolejne 20 minut.

Gdy tarta jest już gotowa, dać jej kilka minut, żeby odpoczęła i pokroić na kawałki.

Smacznego!!

16 komentarzy:

Kamila pisze...

Pysznie!

Agata pisze...

Ależ to musiało być aromatyczne! :)

Justyna Bąk pisze...

pyszny pomysł:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Jak dla mnie, to idealna!
Pozdrowienia:)

Majana pisze...

Bardzo pysznie się prezentuje Twoja tarta:)
Pozdrowienia Magda :)

Maggie pisze...

Pysznie sie zapowiada! A do gorgonzoli i innych "smierdziuchow" mam slabosc.

alucha pisze...

Bardzo lubię połączenie takich smaków :)

Natka :) pisze...

Pychota!!!

JestSmak pisze...

Z serem gorgonzola jeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję :)

Nemi pisze...

Musiała smakować rewelacyjnie:)

Monika W pisze...

wszystko to co uwielbiam :)

mniam !

Amber pisze...

Wspaniałości Magdo.
Kusi mnie tak bardzo...

judik pisze...

Wow, aż mi ślinka na nią pociekła!:-)

Usagi pisze...

W gorgonzoli jestem ostatnio zakochana na zabój. A szpinakowi też nie odmówię.

Paulina pisze...

Uwielbiam takie tarty, są bardzo smaczne :)

Anonimowy pisze...

Mam na nią wielką ochotę, już czuję ten zapach... smak... mniam.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin