środa, 15 maja 2013

Kurczak z warzywami na chińską nutę



Uwielbiam chińskie dania, bardzo często sobie je funduję. Za każdym razem wychodzi trochę inaczej, w zależności od zawartości lodówki, ale mam też kilka szablonów, które z przyjemnością powtarzam, ponieważ wychodzą znakomicie.
Taki obiad to dla mnie przyjemność po ciężkim dniu. Robi się go szybko, smażenie to tylko parę chwil, najwięcej czasu spędzicie na krojeniu warzyw, ale jeśli macie dobry nóż, to nawet krojenie może stać się przyjemnością.
Dzisiejsza wersja z kurczakiem, to ukłon w stronę tych co na diecie i dla tych co nie lubią wieprzowiny. Pamiętajcie, że możecie wykorzystać warzywa na jakie tylko macie ochotę, nie ograniczajcie się moim szablonem.
Jeśli dzisiaj nie chce się Wam gotować, lub nie macie czasu nawet na krojenie, może zamówicie sobie jedzenie online. Istnieje kilka takich portali, dania chińskie znajdziecie m.in. na tym.

 

składniki:
  • 500g filetu z piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki (może też być 1 żółta lub zielona)
  • 2 średnie marchewki
  • 3 młode cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • garść grzybów mun
  • 1 ogórek zielony
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu chilli
  • cebulka zielona
  • do podania makaron lub ryż
wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na średnią kostkę. Mięso oprószyć mąką i skropić sosem sojowym, a następnie odstawić, żeby się zamarynowało, najlepiej na noc, ale godzinka też wystarczy.
Czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć na tarce.
Paprykę umyć i pokroić na paseczki. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, cebulę w półplasterki, a ogórek obrać, wydrążyć środek i pokroić jak najcieniej.
Grzybu mun przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Wok zagrzać, następnie wlać 2 łyżki oleju i poczekać, aż się rozgrzeje. W pierwszej kolejności wrzucić czosnek i imbir, smażyć przez chwilkę. Następnie dorzucić kurczaka z pozostałą marynatą, smażyć, aż się zarumieni.
Teraz po kolei wrzucać marchewkę, paprykę, grzyby, cebulę i ogórka. Wszystko smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
Gdy warzywa i mięso będą już dobre, doprawić olejem sezamowym, sosem chilli i sosem ostrygowym.
Na koniec w ½ szklance zimnego bulionu rozpuścić, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i całość wlać do woka. Przemieszać i wyłączyć ogień.
Podawać z makaronem lub ryżem, na koniec posypując zieloną cebulką.

Smacznego!!






13 komentarzy:

Amber pisze...

Świetne danie!
Lubię i poproszę taką miseczkę...

Natka :) pisze...

Bardzo lubię takie posiłki!!!

Pozdrawiam :)

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł takie dania bardzo lubię
:)

Nemi pisze...

Lubię tak podanego kurczaka:)

madziaila pisze...

Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję :) Lubię do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam.


PS: Zapraszam serdecznie do mnie na http://umatiny.blogspot.com/


Magda

alucha pisze...

Dawno nie robiłam chińszczyzny! Narobiłaś mi apetytu :)

Wiewióra pisze...

ale pysznie się zrobiło :) świetne danie :)

kuchenna pisze...

Chińszczyznę kocham tak bardzo, że nawet mozolne krojenie warzyw mi nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie - jest to niemal rytuał łączący całą rodzinę w kuchni :)

Ivka pisze...

Ja też bardzo lubię takie dania!

Beatrice pisze...

Podoba mi się i to bardzo taki kurczaczek :)

Agata pisze...

Wygląda pysznie :) Wolę wersję robioną własnoręcznie, ale z drugiej strony fajnie, ze i u nas pojawiają się takie knajpki z których można zamówić takie jedzonko, bo do niedawna znałam je tylko z zagranicznych seriali :)

Bożena Bryk pisze...

To moje ulubione danie , gdy chcę zrzucić kilogram.
Kuchnia chińska bardzo mi odpowiada.
Pysznie podane.

Indyczek pisze...

Uwielbiam chińską kuchnie ! Ich połączenie smaków odpowiada mi w zupełności :) To danie na pewno zostanie wypróbowane u mnie na weekendzie, chociaz już mam ochotę!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin