Wiele okazji, a ciasto cały czas to
samo. Dzień Matki, Dzień Dziecka, czy festyn w przedszkolu, cały
czas idealnie pasuje. Mowa tu o cieście, które pewnie wielu z Was
bardzo dobrze już zna, a ja poznałam dopiero niedawno, czyli 3
bit, przeze mnie zwane 3xHit.
Ciasto jest fantastyczne, każda
warstwa to hit, oczywiście ktoś może przyczepić się, że to
bomba kaloryczna i ma rację, ale za to jak pyszna bomba. Trudno
pobiegam trochę dłużej, ale nie odmówię sobie tego ciasta.
Najbardziej cieszy mnie to, że mój
syn zachwycił się tym ciastem, poprosił nawet o dokładkę, a to u
niego nie często się zdarza.
Korzystałam z przepisu ze strony Moje
Wypieki, tylko zrobiłam z większych ilości. Podaję z
moimi proporcjami i małymi zmianami.
składniki:
- 500g herbatników lub krakersów
- 900g kajmaku (masa krówkowa)
- 4 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykły cukier wymieszany z opak. Cukru waniliowego
- 150g masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 500-600 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie)
- 50g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do posypania góry
wykonanie:
Dużą, prostokątną formę (lub 2
mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć
pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w rondelku, cały
czas mieszając. Następnie wyłożyć na ciastka, wyrównać i
przykryć kolejną warstwą herbatników.
3 szklanki mleka zagotować z cukrem i
masłem. Pozostałą część mleka zmiksować z jajkami i dwoma
rodzajami mąki, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować
około 2 minut, intensywnie mieszać, żeby nie powstały grudki,
najlepiej za pomocą trzepaczki.
Jeszcze gorący budyń wylać na
herbatniki, wyrównać oczywiście przykryć kolejną warstwą
herbatników.
Na tym etapie formę owinąć folią
spożywczą, schłodzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc, żeby ciastka zdążyły zmięknąć.
Po tym czasie formę wyjąć z lodówki,
odwinąć z folii.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru i 3 łyżeczki żelatyny
rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody. Wyłożyć na ciasto.
Na wierzch zetrzeć czekoladę. Podawać
od razu.
Jeśli coś zostanie, przechowywać w
lodówce.
Smacznego!!
10 komentarzy:
Przedwczoraj robiłam i korzystałam z tego właśnie przepisu :) pycha, ale na raz nie da się dużo zjeść, małe kawałki tylko wchodzą w grę :)
mhm, ostatnio piłam drinki 3bit.. na razie chyba sobie daruję ;)
Nie znam tego ciasta, choć nazwa kiedyś obiła mi się o uszy,u Ciebie wygląda niebiańsko smacznie, w dodatku ten obrusik niebieski w kropki mocno akcentuje "niebo w gębie", niemal jak 4xbit !
"Niebo w gębie", podbite śliczną serwetą niebieską w groszki.Co sprawia,że to 4 x BiT.
Nie znałam tego ciasta, wygląda bardzo apetycznie.
Co tam bomba kaloryczna, kiedy mamy Dzień Dziecka! :)
Wygląda pysznie.
Uwielbiam to ciasto, a szczególnie karmelową warstwę :)
To zdecydowanie pyszne ciacho! Robiłam już kilka razy ,zawsze wszystkim smakuje.Pozdrowienia:)
rzeczywiscie bomba kaloryczna, ale jak ja lubie takie bomby :)
wyszło Ci idealnie, śliczna fotka!
O rany! Co warstwa to lepsza! To na pewno jeden z tych deserów idealnych, od których nie można się oderwać... :)
mmmmmmmmmm, wygląda obłędnie:), wręcz powiedziałabym niebiańsko:)
Prześlij komentarz