wtorek, 26 marca 2013

Rolada śmietankowa z ryżem dmuchanym w masie kajmakowej

       

      W deserach szaleńczo uwielbiam ryż preparowany, dalej zwany dmuchanym. Dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis, w którym go wykorzystałam, nieskromnie powiem, z sukcesem. Pyszna biszkoptowe ciasto, śmietana i ryż dmuchany wmieszany w masę kajmakową, to mieszanka, która zapewniła nam pyszny, niedzielny deser.
W tym przepisie nie ma nic trudnego, polecam go nawet tym, którzy rzadko używają piekarnika.
Masę kajmakową można zrobić samemu, gotując mleko skondensowane, lub kupić już gotową. Ta druga opcja zdecydowanie skraca nam czas przygotowania ciasta.
Polecam gorąco!!
składniki na biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3i1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1i1/2 łyżki gorącej wody z esencją waniliową
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
pozostałe składniki:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej,gorzkiej)
  • 400g gotowej masy kajmakowe (krówkowej)
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 szklanki ryżu dmuchanego

wykonanie:

Biała ubić na sztywną pianę, dosypać cukier i dalej miksować. Następnie wrzucić żółtka i jeszcze chwilkę miksować. W innej misce połączyć mąki i proszek do pieczenia. Mąki połączyć z zmiksowanymi składnikami, dodać wodę z esencją waniliową i wszystko delikatnie wymieszać teraz już za pomocą łyżki.

Blachę 28-34 cm, albo nawet ciut większą (tak było u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą masę biszkoptową wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 8 minut.

Lnianą ściereczkę wysypać cukrem waniliowym (dałam też trochę brązowego cukru).
Na ścierkę wyłożyć gorącą roladę wierzchem na ściereczkę i szybko ściągnąć papier do pieczenia.
Następnie zwinąć razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Należy to zrobić bardzo szybko bo ciasto może popękać.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości zimnej wody. Odstawić na moment do lodówki.

Masę kajmakową przełożyć razem z masłem i czekoladą do rondelka i rozpuścić, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wsypać ryż preparowany, dokładnie wymieszać. Odstawić na 3 minuty.
Rozwinąć roladę i rozsmarować na niej masę kajmakową z ryżem, na to wyłożyć śmietanę, zostawić wolny brzeg ciasta.
Ponownie zwinąć roladę i wstawić do lodówki na kilka godzin (ja szczelnie opakowałam ją w folię aluminiową).

Ciasto kroić w cienkie plasterki i podawać.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!
   

21 komentarzy:

asieja pisze...

wczoraj w przypływie entuzjazmu kupiłam dwie paczuszki preparowanego ryżu. i teraz będę wymyślać do czego go wykorzystać:-))

babcia marynia pisze...

Podpowiedzcie gdzie kupić ryż dmuchany(ostatnio widzę tylko prażony). Rolada wygląda wspaniale i chętnie ją zrobię na Święta. Życzę samych smakowitości na Święta. Całuski

Justyna pisze...

Preparowany ryż- smak dzieciństwa ;3
+ masa krówkowa strzał w 10 ! <3




Zapraszam:www.cojapieke.blogspot.com

Evi pisze...

Ale świetny pomysł na roladę :)

Unknown pisze...

Rany jaka cudna rolada! Nigdy nie robiłam rolady a o pomyśle z ryżem dmuchanym i masą kajmakową słyszę 1 raz. Wygląda bardzo smacznie!
http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

Magdalens. pisze...

Masa kajmakowa<3

Unknown pisze...

smacznie wygląda:) chętnie bym zjadła plasterek:)

Majana pisze...

Jaka ładna roladka! :) Ryż jest super, przykład - ostatnie brownie, no nie?:)
Pozdrawiam:)

magda k. pisze...

Majanko Twoje brownie to mistrzostwo świata :)

Wiewióra pisze...

bardzo mi się podoba Twój pomysł na roladę :)

Tapas de Colores pisze...

gdzie mozna kupic dmuchany ryż? oryginalny pomysł!

magda k. pisze...

kupuję w kauflandzie, znajdziesz go koło chipsów, ostatnio widziałam też w żabce :)
nazywa się ryż preparowany :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Oo, bardzo fajny sposób na wykorzystanie ryżu. :)

stomatolog pomorskie pisze...

Fajny przepis, roladka wygląda apetycznie. Trzeba spróbować.

kabamaiga pisze...

Ja akurat za ryżem dmuchanym nie przepadam, ale taką roladę z miłą chęcią.

noclegi w Gdańsku pisze...

Rolada bardzo fajna, po ilości komentarzy widać, że przepis przypadł do gustu.

Ola pisze...

Rolada na bogato! Pomysłowo Madziu! :)

Amber pisze...

Wspaniała rolada!
Dodatek preparowanego ryżu bardzo mi się podoba.

judik pisze...

Rany, ta rolada to prawdziwa rozpusta!:-)
Zdrowych i Wesołych świąt!:-)

Anonimowy pisze...

Ciekawi mnie smak ryżu w cieście :)
Na pewno wypróbuję przepis :)

Anonimowy pisze...

Ciekawi mnie smak ryżu w cieście :)
Na pewno wypróbuję przepis :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin