Sernik Królewski – aby rozgryź tą
nazwę, trzeba wgryź się w kawałek tego ciasta. Jeśli nie
mieliście jeszcze okazji, już Wam opowiem: spód
czekoladowo-orzechowy, masa serowa z rodzynkami i skórką
pomarańczową, warstwa konfitury pomarańczowej, a wszystko wieńczy
korona bezowa i posypka z orzechów włoskich. Cudo nie sernik. Można
pominąć skórkę pomarańczową, a konfiturę pomarańczową
zastąpić dżemem truskawkowym i posypać górę płatkami
migdałowymi, wtedy mamy sernik z intrygującym letnim posmakiem. Nam
smakowało w obu wersjach i pewnie będziemy próbować jeszcze nie
raz.
Pomysł na sernik w wersji podstawowej
pochodzi ze strony Kwestia
Smaku.
Mogłabym go piec i jeść bez żadnej
okazji, jednak jeśli okazja jest potrzebna to walentynki już
niedługo.
składniki:
spód:
- 70g gorzkiej czekolady
- 70g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 40g mąki
- ½ łyżeczki sody
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
masa serowa:
- 500g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) jeśli nie macie mascarpone można dać 1kg tłustego twarogu
- 500g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego (naturalnego)
- 5 jajek + 2 żółtka (białka zostawić do bezy)
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- ¼ szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub kandyzowanej (można pominąć)
- ½ szklanki rodzynek (drobno posiekanych)
wierzch:
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (można zastąpić truskawkowym lub brzoskwiniowym)
- beza: 2 białka + 120g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- orzechy włoskie lub płatki migdałowe
Tortownica o średnicy około 24cm
wysoka na 8 cm.
wykonanie:
spód:
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180'C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki
tortownicy wysmarować masłem. Czekoladę posiekać, wrzucić do
rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na bardzo
małym ogniu, mieszając. Zdjąć garnek z ognia, dodać jajko i
energicznie wymieszać trzepaczką. Dodać przesianą mąkę, sodę i
zmielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na dno formy
i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec około 8-9
minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać.
masa serowa:
Do misy miksera włożyć ser
(twarogowy i mascarpone), mąkę, cukier i cukier waniliowy. Miksować
przez 3 minuty na małych obrotach. Wbijać po jednym jajku,
miksując na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym
dodanym jajku, następnie dodać żółtka i śmietanę, zmiksować.
Masę wylać na wcześniej upieczony
spód, a wierzch delikatnie posypać rodzynkami i skórką
pomarańczową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec
przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec
jeszcze 60 minut.
Na około 15 minut przed końcem
pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
beza:
Białka ubić na sztywną pianę,
stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Po dodaniu całego
cukru, miksować jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie
błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i
również wmieszać ją do piany.
wierzch:
Wyjąć sernik z piekarnika i
rozprowadzić na jego powierzchni dżem. Wyłożyć pianę z białek
oraz posypać orzechami lub migdałami. Wstawić ponownie do
piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć
temperaturę do 100'C i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i
dokładnie ostudzić. Gdy sernik całkowicie ostygnie, odkroić
sernik od brzegów formy, zdjąć obręcz i wstawić ciasto na całą
noc do lodówki, a minimalnie na 8 godzin. Sernik w lodówce powinien
być bez przykrycia. Kroić nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
Smacznego!!
20 komentarzy:
Ja bym się chętnie wgryzła:)
Wygląda dostojnie:)
Siedziałabym przy stole do ostatniego okruszka.
Wspaniały! Po prostu idealny! Pozdrawiam
Wygląda królewsko!
BRAWO! ;)
Już go uwielbiam, zapisuję na listę must eat :)
o nie... nie potrzebnie to opisywałaś! Jak mam go teraz nie zrobić?;)
Wygląda suuuper!
Zjedz_mnie
Przepraszam bardzo, ale czy musiałaś być aż tak dokładna w opisywaniu smaku... siedzę w pracy i się ślinię:)
http://zjedzmnie.blox.pl
Uuu, sernik naprawdę na bogato! A góra rzeczywiście jak korona wygląda :)))
Ale apetycznie wygląda! Mniam!
wygląda królewsko!
jakby tak wyrzucić rodzynki, to sernik zapowiada się na cudowność :-)
Godny królewskiego stołu!
Faktycznie wersja " na bogato" :) Brzmi pysznie! :)
Królewski - o tak, bardzo dobra nazwa. Tyle moich ulubionych składników w jednym cieście, mmmm.
Mniam, Magda jaki pyszny sernik!
Muszę jakiś upiec, bo po prostu mi narobiłaś chęci :)
no i teraz będzie za mną chodził, a w lodówce mam tylko kostkę chudego twarogu :)
Koniec z nudnymi sernikami! Twój wygląda pysznie!
i teraz jest mały problem... albo szkoda go jeść albo znika w 2 minuty ;)
Kocham serniki, wpraszam się!;).
Prześlij komentarz