W niedzielę pewnie milej widziany
byłby przepis na coś słodkiego, ale deser się dopiero tworzy więc
przedstawiam Wam nasz obiad.
Spaghetti gości u nas bardzo często,
gdyż jest to jedno z ulubionych dań mojego synka, a sposobów na
jego przygotowanie znam już mnóstwo. Jednak, żeby nie było zbyt
nudno tym razem postawiłam na spaghetti zapiekane z ogromną ilością
sera, ze śmietaną kremówką i mnóstwem innych smaków.
Gorąco polecam Wam to danie, jest
bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z książki Jamiego
Olivera 'Włoska wyprawa Jamiego', a podane ilości wystarczą na 4
solidne porcje.
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i
grzybami
składniki:
- 20g/ mała garść suszonych prawdziwków
- 4 udka z kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone na sporą kostkę (można kupić filety z udek kurczaka, będzie szybciej)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
- 350g mieszanych świeżych grzybów, oczyszczonych i 5 – dałam pieczarki
- 200ml białego wina
- 500g spaghetti
- 500ml kremówki
- 200g startego parmezanu
- listki z 1 gałązki świeżej bazylii
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury
200'C. Suszone grzyby wrzucić do miski i zalać wrzątkiem, żeby
były przykryte. Odstawić na kilka minut.
Przygotować rondelek, w którym
zmieszczą się wszystkie składniki. Rozgrzać go na dużym ogniu i
wlać kilka łyżek oliwy.
Kawałki kurczaka oprószyć solą i
pieprzem, a następnie przyrumienić na oliwie. Prawdziwki osączyć
(zachować wodę z moczenia) i wrzucić do rondla razem z czosnkiem i
świeżymi grzybami. Wlać wino oraz wodę z moczenia grzybów i
zmniejszyć ogień pod rondlem.
Dusić na małym ogniu do czasu, aż
kawałki kurczaka będą miękkie, a wino częściowo wyparuje.
W tym czasie spaghetti ugotować w
dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją, a następnie
odcedzić. Do rondla z kurczakiem wlać śmietanę, zagotować i
zdjąć z ognia.
Przyprawić dobrze solą i czarnym
pieprzem.
Do gotowego śmietankowego sosu wrzucić
spaghetti i starannie wymieszać. Dodać ¾ parmezanu i całą
bazylię i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego, posypać połową pozostałego sera i wstawić do
piekarnika do czasu, aż ser zamieni się w rumianą, chrupiącą
skorupę.
Rozłożyć na talerzach, skropić
oliwą i tuż przed podaniem posypać resztą sera.
Smacznego!!
13 komentarzy:
Pięknie podane, a patrząc na składniki, to prawdziwa poezja smaku :)
same skladniki juz wskazuja, ze to jest naprawde pyszne danie:)
Pyszne składniki. Pięknie podałaś ten makaronik:)
Ślinka mi cieknie! Przepis prosty, ale już czuję, że baardzo smaczny.
Potrawa godna konsumpcji i dokładki ;-)
www.przysmakiewy.pl
Pycha! Doskonale wygląda!
Taki makaronik to ja zawsze i pod każdą postacią :)
Dzięki za kolejną propozycję, którą na pewno niebawem wypróbuję. Buziaki siostra :*
Robilam kiedys ten makaron, byl przepyszny. Cos mi sie zdaje, ze bede musiala zrobic jeszcze raz, bo na jego widok pociekla mi slinka :)
Ja tak jak Twój synek bardzo lubię spaghetti ;) z resztą jak każdy makaron :)
I lubię dodatek kremówki do dań obiadowych :)
aż ślinka cieknie... jak już się w przepisach Jamiego gubię tyle ich jest :P
Pyszne spaghetti, tym bardziej że tradycyjne już mi się znudziło
Na taki obiad to ja chętnie bym się wprosiła :-)
O, takie połaczenie uwielbiam!
Prześlij komentarz