niedziela, 11 listopada 2012

Spaghetti tetrazzini


W niedzielę pewnie milej widziany byłby przepis na coś słodkiego, ale deser się dopiero tworzy więc przedstawiam Wam nasz obiad.
Spaghetti gości u nas bardzo często, gdyż jest to jedno z ulubionych dań mojego synka, a sposobów na jego przygotowanie znam już mnóstwo. Jednak, żeby nie było zbyt nudno tym razem postawiłam na spaghetti zapiekane z ogromną ilością sera, ze śmietaną kremówką i mnóstwem innych smaków.
Gorąco polecam Wam to danie, jest bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Włoska wyprawa Jamiego', a podane ilości wystarczą na 4 solidne porcje.

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i grzybami

składniki:
  • 20g/ mała garść suszonych prawdziwków
  • 4 udka z kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone na sporą kostkę (można kupić filety z udek kurczaka, będzie szybciej)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • 350g mieszanych świeżych grzybów, oczyszczonych i 5 – dałam pieczarki
  • 200ml białego wina
  • 500g spaghetti
  • 500ml kremówki
  • 200g startego parmezanu
  • listki z 1 gałązki świeżej bazylii
wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C. Suszone grzyby wrzucić do miski i zalać wrzątkiem, żeby były przykryte. Odstawić na kilka minut.
Przygotować rondelek, w którym zmieszczą się wszystkie składniki. Rozgrzać go na dużym ogniu i wlać kilka łyżek oliwy.
Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić na oliwie. Prawdziwki osączyć (zachować wodę z moczenia) i wrzucić do rondla razem z czosnkiem i świeżymi grzybami. Wlać wino oraz wodę z moczenia grzybów i zmniejszyć ogień pod rondlem.
Dusić na małym ogniu do czasu, aż kawałki kurczaka będą miękkie, a wino częściowo wyparuje.

W tym czasie spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją, a następnie odcedzić. Do rondla z kurczakiem wlać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia.
Przyprawić dobrze solą i czarnym pieprzem.
Do gotowego śmietankowego sosu wrzucić spaghetti i starannie wymieszać. Dodać ¾ parmezanu i całą bazylię i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową pozostałego sera i wstawić do piekarnika do czasu, aż ser zamieni się w rumianą, chrupiącą skorupę.
Rozłożyć na talerzach, skropić oliwą i tuż przed podaniem posypać resztą sera.

Smacznego!!

13 komentarzy:

whiness pisze...

Pięknie podane, a patrząc na składniki, to prawdziwa poezja smaku :)

aga pisze...

same skladniki juz wskazuja, ze to jest naprawde pyszne danie:)

Majana pisze...

Pyszne składniki. Pięknie podałaś ten makaronik:)

Ruda Galeria pisze...

Ślinka mi cieknie! Przepis prosty, ale już czuję, że baardzo smaczny.

Biedr_ona pisze...

Potrawa godna konsumpcji i dokładki ;-)


www.przysmakiewy.pl

Kamila pisze...

Pycha! Doskonale wygląda!

Agata pisze...

Taki makaronik to ja zawsze i pod każdą postacią :)
Dzięki za kolejną propozycję, którą na pewno niebawem wypróbuję. Buziaki siostra :*

Maggie pisze...

Robilam kiedys ten makaron, byl przepyszny. Cos mi sie zdaje, ze bede musiala zrobic jeszcze raz, bo na jego widok pociekla mi slinka :)

alucha pisze...

Ja tak jak Twój synek bardzo lubię spaghetti ;) z resztą jak każdy makaron :)
I lubię dodatek kremówki do dań obiadowych :)

Ola pisze...

aż ślinka cieknie... jak już się w przepisach Jamiego gubię tyle ich jest :P

Ivka pisze...

Pyszne spaghetti, tym bardziej że tradycyjne już mi się znudziło

agattekh pisze...

Na taki obiad to ja chętnie bym się wprosiła :-)

Patrycja Reszko pisze...

O, takie połaczenie uwielbiam!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin