sobota, 3 listopada 2012

Pork Stroganoff / Pork Stroganow


Pogoda już nie będzie nas rozpieszczać, więc musimy to robić sami. Czy możemy lepiej dopieścić swoje zmysły jak pysznym jedzeniem, no dobra, dobra inne sposoby też by się znalazły :) ale pozostańmy przy jedzeniu.
Postawiłam na klasykę, bo przecież to danie znane nam jest od lat, w prawdzie wersji jest tak wiele, jak odmian nazwy tej potrawy. Tu właśnie zaczął się mój problem, jak nazwać moje danie Strogonow, Stroganow, czy może właśnie Stroganoff, postawiłam na tą ostatnią opcję, bo najczęściej z taką wersją się spotykałam, jednak Wy możecie nazwać wg swojej danych i upodobań.
Najważniejsze co nasze danie ma w środku, a tu postanowiłam sobie poszaleć. Dlatego zapraszam Was na moją wersję tego dania, jest pyszna i cudownie rozgrzewająca.

Na przykładzie tego dania, chciałam Wam przybliżyć produkt marki Dafi, a mianowicie Dzbanek filtrujący wodę. Od zawsze z mojego kranu leci woda, która daje nam wiele do życzenia, dlatego postanowiłam stosować właśnie taki dzbanek. Jestem spokojna, że woda z której robię sobie kawę, czy dolewam do potraw jest czysta i zdrowa. Do gulaszów, czy potrawek wlewamy dużo wody, która w dużym stopniu wsiąka nam w produkty, dlatego tak ważne jest stosowanie czystej wody. Polecam!!

Pork Stroganoff / Pork Stroganow:

składniki:
  • oliwa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g pieczarek
  • 500g mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sok z ½ cytryny
  • odrobina sherry
  • woda lub rosół
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo:
  • kwaśna śmietana
  • posiekana natka pietruszki
wykonanie:

Obrać i posiekać cebule i czosnek, pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę oraz czosnek, następnie dorzucić pieczarki.
Smażyć, często mieszając aż pieczarki będą miękkie, doprawić solą i pieprzem.
Gotowe grzyby przełożyć do miski, a na patelni ponownie rozgrzać oliwę i wrzucić wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Smażyć, aż mięso będzie rumiane z wszystkich stron, dodać paprykę wędzoną, sok z cytryny i sherry, wymieszać. Do mięsa należy przełożyć grzyby i wszystko zalać wodą lub rosołem. Dusić na małym ogniu, aż mięsko będzie się rozpływać w ustach. Pamiętać o częstym mieszaniu i w razie potrzeby dolewać wody lub rosołu.
Podawać z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Smacznego!!

16 komentarzy:

Dota Szymborska pisze...

fajny przepis:) tylko dlaczego teraz tyle reklam wyskakuje jak sie wchodzi na blog?!?:((

Unknown pisze...

Bardzo lubię i niebawem też zrobię, bo to takie jesienne danie :)

Paulina pisze...

pysznie i jesiennie:) jednogarnkowce górą:D

Ivka pisze...

Ty wiesz jak rozpieścić moje zmysły :)

Ola pisze...

ląduje do zakładki "obiad" :)

Amber pisze...

Uwielbiam to danie!
U Ciebie wygląda wyjątkowo pysznie.
Jesienne smaki na topie.

Joanna pisze...

Super przepis:) Pewnie niebawem wypróbuje, od dawna nie robiłam żadnej nowej potrawy, czas to zmienić:)
Pozdrawiam

Wiewióra pisze...

bardzo lubię TAKIE jesienne rozgrzewacze :) pozdrowionka ślę :)

Barbara Bastamb pisze...

Pyszne i jakie rozgrzewajace, przyda się na chłodne jesienne dni...

aga pisze...

sycace i rozgrzewajace danie na jesienne chlody, super:)

Maggie pisze...

Chetnie rozpiescilabym sie takim daniem!

Waniliowa Chmurka pisze...

kuszący ten twój stroganow.
Lubię bardzo takie dania, jesienne.

skoraq cooks pisze...

Świetny i pyszny na dodatek pomysł na jesienne i zimowe rozpieszczanie :-D

judik pisze...

Ja zawsze robię drobiowy, ale Twój wygląda pysznie!:-)

Biedr_ona pisze...

UUu.. pojadłabym sobie.. ale może jutro na obiadek, mhmh? :>

Również używam tego typu dzbanku ;-)


www.przysmakiewy.pl

Unknown pisze...

Ja też czasem robię taki wieprzowy stroganow/strogonow...jak zwał tak zwał... Grunt,że pyszności :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin