Pogoda już nie będzie nas
rozpieszczać, więc musimy to robić sami. Czy możemy lepiej
dopieścić swoje zmysły jak pysznym jedzeniem, no dobra, dobra inne
sposoby też by się znalazły :) ale pozostańmy przy jedzeniu.
Postawiłam na klasykę, bo przecież
to danie znane nam jest od lat, w prawdzie wersji jest tak wiele, jak
odmian nazwy tej potrawy. Tu właśnie zaczął się mój problem,
jak nazwać moje danie Strogonow, Stroganow, czy może właśnie
Stroganoff, postawiłam na tą ostatnią opcję, bo najczęściej z
taką wersją się spotykałam, jednak Wy możecie nazwać wg swojej
danych i upodobań.
Najważniejsze co nasze danie ma w
środku, a tu postanowiłam sobie poszaleć. Dlatego zapraszam Was na
moją wersję tego dania, jest pyszna i cudownie rozgrzewająca.
Na przykładzie tego dania, chciałam Wam przybliżyć produkt marki Dafi, a mianowicie Dzbanek filtrujący wodę. Od zawsze z mojego kranu leci woda, która daje nam wiele do życzenia, dlatego postanowiłam stosować właśnie taki dzbanek. Jestem spokojna, że woda z której robię sobie kawę, czy dolewam do potraw jest czysta i zdrowa. Do gulaszów, czy potrawek wlewamy dużo wody, która w dużym stopniu wsiąka nam w produkty, dlatego tak ważne jest stosowanie czystej wody. Polecam!!
Pork Stroganoff / Pork Stroganow:
składniki:
- oliwa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 500g mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sok z ½ cytryny
- odrobina sherry
- woda lub rosół
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- posiekana natka pietruszki
wykonanie:
Obrać i posiekać cebule i czosnek,
pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki Na dużej patelni
rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę oraz czosnek,
następnie dorzucić pieczarki.
Smażyć, często mieszając aż
pieczarki będą miękkie, doprawić solą i pieprzem.
Gotowe grzyby przełożyć do miski, a
na patelni ponownie rozgrzać oliwę i wrzucić wcześniej pokrojone
na mniejsze kawałki mięso. Smażyć, aż mięso będzie rumiane z
wszystkich stron, dodać paprykę wędzoną, sok z cytryny i sherry,
wymieszać. Do mięsa należy przełożyć grzyby i wszystko zalać
wodą lub rosołem. Dusić na małym ogniu, aż mięsko będzie się
rozpływać w ustach. Pamiętać o częstym mieszaniu i w razie
potrzeby dolewać wody lub rosołu.
Podawać z kwaśną śmietaną i natką
pietruszki.
Smacznego!!
16 komentarzy:
fajny przepis:) tylko dlaczego teraz tyle reklam wyskakuje jak sie wchodzi na blog?!?:((
Bardzo lubię i niebawem też zrobię, bo to takie jesienne danie :)
pysznie i jesiennie:) jednogarnkowce górą:D
Ty wiesz jak rozpieścić moje zmysły :)
ląduje do zakładki "obiad" :)
Uwielbiam to danie!
U Ciebie wygląda wyjątkowo pysznie.
Jesienne smaki na topie.
Super przepis:) Pewnie niebawem wypróbuje, od dawna nie robiłam żadnej nowej potrawy, czas to zmienić:)
Pozdrawiam
bardzo lubię TAKIE jesienne rozgrzewacze :) pozdrowionka ślę :)
Pyszne i jakie rozgrzewajace, przyda się na chłodne jesienne dni...
sycace i rozgrzewajace danie na jesienne chlody, super:)
Chetnie rozpiescilabym sie takim daniem!
kuszący ten twój stroganow.
Lubię bardzo takie dania, jesienne.
Świetny i pyszny na dodatek pomysł na jesienne i zimowe rozpieszczanie :-D
Ja zawsze robię drobiowy, ale Twój wygląda pysznie!:-)
UUu.. pojadłabym sobie.. ale może jutro na obiadek, mhmh? :>
Również używam tego typu dzbanku ;-)
www.przysmakiewy.pl
Ja też czasem robię taki wieprzowy stroganow/strogonow...jak zwał tak zwał... Grunt,że pyszności :)
Prześlij komentarz