czwartek, 4 października 2012

Sernik waniliowy


Co można o nim z pewnością powiedzieć, to to, że nie jest idealny, nie jest też fotogeniczny, ale z pewnością jest cudowny i dosłownie rozpływa się w ustach.
Jest szansa, że gdy zrobię go jeszcze raz i tym razem upiekę go w blaszce wyłożonej papierem od pieczenia, a nie folią aluminiową, wtedy sernik wyjdzie piękniejszy. Tymczasem ten, który upiekłam ostatnio powalił mnie swoim smakiem i idealną konsystencją, niestety nie zachwycił wyglądem. Jednak czego się nie wybacza, dla takiego smaku.
Ja będę jeszcze pracować nad jego wyglądem, ale Wam już go polecam, bo naprawdę warto :)
Przepis na ten sernik znalazłam na blogu Coochnia.



składniki:

spód:

  • 260g herbatników najlepiej z mleczną czekoladą
  • 50g masła


masa :

  • 920g twarogu
  • 60g miękkiego masła
  • 225ml śmietany 30%
  • 6 jajek
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (nie dałam)
  • wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


wykonanie:

spód:

Dno formy o średnicy około 25cm wyłożyć folią aluminiową (ja polecam papier do pieczenia) boki wypuścić na zewnątrz formy. Ciasteczka zmiksować blenderem na broszek lub dokładnie skruszyć. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno formy i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

masa:

Twaróg zmielić trzykrotnie, żeby powstała gładka masa. Wymieszać z masłem i śmietanką. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać resztę cukru. Wymieszać twaróg z żółtkami, dodać aromat, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek.

Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód. Przykryć folią aluminiową, żeby zachować biały wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec 50 minut (u mnie 1,5 godziny) albo dłużej jeśli masa serowa jest bardzo płynna.
Po upieczeniu sernik nie będzie całkowicie ścięty, ale powinien być płynny w środku lecz sprężysty.
Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz formy i wstawić sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.

Smacznego!!


14 komentarzy:

Jola pisze...

Ej,nie jest żle z jego wyglądem Ja tam bym w nim natychmiast zęby zanurzyła!

Ola pisze...

przecież wiesz, że wygląd nie jest najważniejszy :) liczy się smak i zapach!

Majana pisze...

Wg mnie wygląda pysznie i to się liczy najbardziej - smak!
Cudny serniczek Magda. :)

Amber pisze...

Dla mnie jest piękny.
Naprawdę!
I marzę o jednym choć kawałku.

Kamila pisze...

Pyszniasto wygląda!

Evitaa pisze...

Serniki na ciasteczkowych spodach należą do moich ukochanych :)

dragonfly pisze...

Waniliowy chyba lubię najbardziej. :-)
Zawsze sama mielesz sama twaróg? Bo ja kupuje gotowy. Dużo tracę?

magda k. pisze...

hej ja też czasami kupuję już zmielony, jeśli kupi się dobrej firmy, to nie traci się aż tak wiele :)

bastamb pisze...

Dla mnie też piękny,czuje jego zapach, zrobie taki bo świetny przepis....pozdrawiam...

Arcoiris pisze...

Okropną mam dziś ochotę na słodkie, a Ty jeszcze kusisz tak pięknym plackiem

Agata z magicznego atelier pisze...

Ma smakować, a nie wyglądać :) Choć ja tam nic złego w jego wyglądzie nie widzę- wyglada przepysznie!

gin pisze...

Jeśli smakuje tak dobrze, jak piszesz, wygląda jest po prostu nieistotny :)

Biedr_ona pisze...

Ja jestem zdania: najważniejszy smak ;-) W momencie kiedy patrzymy na coś idealnie zrobionego.. wówczas mamy wielki smak! A czasami wygląda może oszukać nas smak ;-) Tutaj.. zdecydowałabym się na konsumpcję Twojego sernika ;-D

www.przysmakiewy.pl

Lucyna Pyszny pisze...

Witam! Uważam, że Twój blog zasługuje na nominację do zabawy Liebster Blog, zapraszam do odpowiedzi na moje pytania i dalsze przekazanie zabawy! Pozdrawiam i gratuluję bloga. ŻYCZĘ SUKCESÓW!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin