wtorek, 23 października 2012

Drożdżówki z dżemem jagodowym


W październiku było nam dane grillować w piękne słoneczne dni, ale bywały już wieczory gdzie pocieszaliśmy się gorącym kakao i naszymi ulubionymi drożdżowymi wypiekami.
Dzisiaj przedstawiam Wam drożdżówki z dżemem jagodowym, ale jest to bardzo uniwersalny przepis, bułeczki możecie zrobić z jakimkolwiek dżemem, świeżymi owocami lub serem, a jak Wam się będzie chciało możecie jeszcze zrobić kruszonkę. Jednak w wersji minimalistycznej, czyli posypane cukrem pudrem smakowały mojemu 5-latkowi najbardziej. Więc szalejcie, kombinujcie i niech Wam wychodzą piękne bułki, bo jesienną porą nie ma nic lepszego.

składniki:

ciasto drożdżowe:

  • 30g drożdży świeżych
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100g roztopionego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego


dodatkowo:

  • dżem jagodowy
  • cukier puder


wykonanie:

W wysokim naczyniu rozpuścić drożdże w letnim mleku, z 1 łyżką cukru i odrobiną mąki.
Przykryć ściereczka i odstawić do momentu, aż drożdże 'ruszą'.

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce wolne od przeciągów, ja minimalnie nagrzewam piekarnik i tam wstawiam ciasto do wyrośnięcia (oczywiście w tym czasie piekarnik jest już wyłączony).
Ciasto wyrasta około 45-60 minut, musi podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, należy urywać po kawałku ciasta i formować z niego kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można robić w nich wgłębienia, żeby później mieć idealne miejsce na dodanie dżemu, albo robić okrągłe bułeczki, które dżemem można posmarować w środku.

Bułeczki przykrywamy i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładać do pieca nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut.
Dżemu można nałożyć w czasie pieczenia, ale bardzo możliwe że spora część wyleje się z zagłębień, dlatego ja robię to później.
Po wyjęciu i przestudzeniu nałożyć dżemu i posypać cukrem pudrem.


Smacznego !!


16 komentarzy:

Dota Szymborska pisze...

fajny jesienny deser:) albo podwieczorek:)

Nemi pisze...

Dzisiaj zdecydowanie przydałby się takie słodkie wypieki:)

Bernadeta pisze...

mega apetyczne.

Wiewióra pisze...

mmmm cudowne!!! porywam kilka :)

Ola pisze...

poproszę jedną na jutro na uczelnię :)

Majana pisze...

Pyszniutkie drożdżówki Madziu :)

Ewa pisze...

Bułeczki z dżemem to świetny pomysł, nigdy nie piekę i jak myślę o bułkach to zaraz z owocami albo serem, a tu dżem - takie to proste i pyszne!

Chenia pisze...

Słodko to wygląda - ale jak mam robić drożdżowe ciasto - to mnie odrzuca :) i wybieram muffinki, albo jogurtowe :)

skoraq cooks pisze...

Z takimi bułeczkami jesień nie straszna :-D

Arcoiris pisze...

Pyszne śniadanko. Dziś jadłam z serem:)

Unknown pisze...

Właśnie na jakieś drożdżóweczki mam ochotę :) może zrobię podobne, tylko że ze śliweczkami :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Podbiły moje serce! Cudowne!
Pozdrawiam Cię:)

Justyna pisze...

smakowicie wyglądają!

judik pisze...

Cudowne drożdżówki! Tym bardziej podobają się mi takiej wielbicielce jagód i ciasta drożdżowego. Totalnie trafione w moje gusta!:-)

Biedr_ona pisze...

Niestety w tym roku nie postarałam się o dżem jagodowy, więc wypełnię bułeczki powidłami ;-D


www.przysmakiewy.pl

Waniliowa Chmurka pisze...

lubię<3

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin