niedziela, 12 sierpnia 2012

Kurczak pięć smaków w sosie i recenzja woka z Fabryki Form


Dzisiejszy post sponsorują literki FF. A tak na poważnie, to firma Fabryka Form w bardzo sensowny sposób (w odróżnieniu od wielu propozycji, które dostaję np. gratyfikacja za posta w wysokości 10 paczek ciasteczek...) zaproponowała mi przetestowanie ich produktów. Wybrała sobie dwie fajne rzeczy, a dzisiaj chciałam opisać jedną z nich.
Właśnie byłam na etapie wybierania woka i ta propozycja trafiła w samo sedno, a więc wok.
Wok Chambord żeliwny z powłoką ceramiczną firmy Bodum. Pierwsze wrażenie bardzo, bardzo ciężki ponad 5kg waży z pokrywką, ale myślę sobie ze na woka żeliwnego to akuratna waga.
Wok sprawdził się bardzo dobrze, dodatkowa pokrywka i możliwość gotowania na parze, powoduje, że jest to dla mnie naczynie wielofunkcyjne. Piękny kolor emalii z zewnątrz pięknie będzie pasował do mojej kuchni. Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić to może tylko do tego, że uszy garnka dosyć się nagrzewają, ale nie parzą. Jestem bardzo zadowolona z woka i ze współpracy z firmą Fabryka Form.

A teraz kilka słów o tym co najważniejsze, a więc o jedzeniu.
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki 'Kuchnia chińska' Ching-he Huang i jest super. Kurczak robiony po raz setny przez każdego z nas, może smakować jeszcze inaczej, konkretnie i egzotycznie. Potrawa podsmażana razem z sosem daje nowy wymiar smaku. Wszystkie smaki wspaniale się tu zgrały i utworzyły nam ucztę.
Nie zniechęcajcie się potrzebą zakupu sosu ostrygowego i sojowego, te buteleczki pozwolą Wam wyczarować wiele wspaniałych dań, warto zainwestować.
Kurczak pięć smaków, to klasyka, bardzo smaczna klasyka.

Ilości podane wystarczą dla 2 osób.


składniki:

  • 350g piersi kurczaka, pociętej w równe kawałki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 i ½ łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • szczypta zmielonego pieprzu


  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka pokruszonego suszonego chili
  • 250ml bulionu z kurczaka
  • 1 mała marchewka pokrojona w paski
  • 200g liści pak choi – kapusta chińska (dałam kapustę pekińską) rozdzieloną
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • ½ łyżeczka przyprawy chińskiej 'pięć smaków'
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana


wykonanie:

W misce umieścić kurczaka i doprawić sosem ostrygowym, solą oraz zmielonym pieprzem. Wsypać także mąkę kukurydzianą i odstawić.
Rozgrzać woka, na dużym ogniu i wlać do niego olej arachidowy. Wrzucić czosnek oraz imbir i podsmażyć około minuty, cały czas mieszając. Włożyć kurczaka i smażyć 3-4 minuty, aż zarumieni się na złoto (u mnie to kilka minut dłużej). Wymieszać. Doprawić chili.
Wlać bulion, dodać marchewkę oraz kapustę. Polać ciemnym sosem sojowym oraz winem ryżowym i posypać przyprawą 'pięć smaków'. Doprowadzić całość do wrzenia i wmieszać mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie.
Posypać z wierzchu dymką i podawać z ryżem jaśminowym.

Smacznego!!

10 komentarzy:

Bee pisze...

Bardzo lubię takie orientalne smaki, chętnie wypróbuję przepis ;)

Wiewióra pisze...

Wok świetnie się prezentuje z takim daniem w środku i sam w sobie! uwielbiam 5 smaków z kurczakiem i w innych formach :D

Maggie pisze...

Uwielbiam ten przepis, nie wiem jakim cudem nie mam go jeszcze na blogu :)

Ola pisze...

Przyjdzie czas, że i ja zacznę się wyposażać w takie cacka ;) a przepis na kurczaka wspaniały, jak zawsze

Dysiak pisze...

Świetnie. Nie mogę jeść kupnego chińczyka bo mi jelita wysiadają, ale swój własny nie powinien mi zaszkodzić. Taaa tylko teraz potrzebuję ... woka?

Eff pisze...

Bardzo lubię olej arachidowy, świetnie się komponuje z potrawami z woka i dobrze nagrzewa, co ma znaczenie przy tego typu smażeniu. A ciężki wok to dobry wok :)).
Pozdrawiam!

Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie? pisze...

dania z woka uwielbiam, są proste w wykonaniu i dzięki wokowi szybko się robią.
A co do współpracy to zgadzam się, czasem propozycje są co najmniej zabawne.

Nemi pisze...

Pyszności:) Niedawno kupiłam wok i nie wyobrażam sobie teraz kuchni bez niego:)

Agata pisze...

Wspaniały prezent dostałaś.
No i ta pierwsza wokowa propozycja brzmi i wygląda przepysznie :)

Biedr_ona pisze...

Serdecznie gratuluje możliwości testowania woka ;-) A danie? Oczywiście pełne smaków i wyborne!



www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin