poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe bezmączne


Jeżeli robić ciasto czekoladowe to właśnie takie. Bez mąki, z maksymalną ilością czekolady, mokre, ciężkie i bardzo, bardzo dobre. Ciasto najlepiej smakuje podane prosto z lodówki, z owocami, śmietaną lub całkowicie bez niczego, jak kto ma ochotę. Schłodzone mocno w lodówce to dla mnie idealna propozycja na ciepłe dni.
Ten wspaniały przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kulinarnej „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl. Gorąco polecam!!


składniki:

  • 300g połamanej czekolady deserowej lub 150g gorzkiej i 150g mlecznej
  • 225g miałkiego cukru
  • 180ml wrzątku
  • 225g solonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 6 jajek, żółtka oddzielnie od białek
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do natłuszczenia formy


wykonanie:

Kwadratową formę o boku 20cm (lub średnią tortownicę) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.

W dużym malakserze (lub na raty w mniejszym) zmiksować czekoladę z cukrem na proszek. Dodać wrzątek, masło, żółtka, kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.
W misce ubić białka na sztywną pianę, dodać do czekoladowego płynu i wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto opadnie i może spękać, ale właśnie taki urok tego ciasta.
Ciasto odstawić do wystygnięcia , a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wyjąć z formy i udekorować owocami, śmietaną lub czym dusza zapragnie.

Smacznego!!

31 komentarzy:

pracownia garderoba pisze...

Mmmmm.... wygląda pysznie, kusicielko! Polałabym je musem malinowym... :)...aż się rozmarzyłam... ;))

Chenia pisze...

Słone masło? Ciekawy pomysł :) Robiłaś - jak zmielić czekoladę na proszek w takim upale - może zamrozić?

magda k. pisze...

Cheniu masz rację tylko zmrożenie pozwoliło na starcie czekolady w tym upale :)

Aurora pisze...

Tak, takie ciacho to jest sama czekoladowa rozkosz :D

Maggie pisze...

Takie ciasta czekoladowe lubie najbardziej! A sol i czekolada swietnie sie dogaduja.

majka pisze...

Fajne ciacho Madziu :) Wpadam dzis do Ciebie na kawke :))

Magiczne atelier pisze...

Ślina cieknie na samą myśl o tym czekoladowym smaku :)

Szana pisze...

u mnie dziś też bez mączne czekoladowe ciacho :)
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com

alucha pisze...

Bez mąki - rewelacja!
Pewnie, że cały urok jest w tych pęknięciach :)

bastamb pisze...

Takie ciasteczko to by mi sie teraz przydało do kawki....

kuchenny bałagan pisze...

nigdy nie robiłam ciasta bez mąki, wspaniale się zapowiada :)

Ola pisze...

to mój ulubiony sposób na ciasto czekoladowe

Paulina pisze...

zaciekawiło mnie to ciasto:) pewnie dobrze by smakowało z sosem z malin:)

Majana pisze...

Jakie piękne zdjęcia Madziu. Ciasto na pewno smakuje wspaniale! :) Czekoladowe są extra :)

gosia.krolik pisze...

Zapisałam do zrobienia. :)

Nemi pisze...

Lubię ciasta o wyrazistym smaku:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Zapisuję się w kolejce po kawałek, a najlepiej dwa:) Wspaniałe!

Sterta Garów pisze...

Fajny przepis. Bez mąki zawsze zdrowiej i z korzyścią dla figury ;)
Dodaję do obserwowanych blogów i polecam również swoją stronkę :)

Amber pisze...

Cudne!
Wpadam do Ciebie...

Evitaa pisze...

Takie właśnie uwielbiam! :)

Dysiak pisze...

Bez mąki!? Musze spróbować!

dragonfly pisze...

Ha! I ja je robiłam, gdy zobaczyłam jak Sophie robi je w tv. Bomba!

Angie pisze...

Wygląda obłędnie! ;D

aga pisze...

Musi byc cudownie czekoladowe:-)

asiaisk pisze...

Muszę wypróbować to ciasto :)

blissful pisze...

Ależ to ciasto kusi... <3

cudawianki pisze...

mam je na oku, odkąd wpadła mi w ręce książka Sophie Dahl. myślę, że upieke je tuż po słynnym chlebku bananowym ;-)) niestety co do książki, jestem lekko rozczarowana...

Kaś pisze...

ciasto mokre, ciężkie, czekoladowe... idealne!

Mama Eryka pisze...

A czy słony smak jest wyczuwalny? Nie gryzie się z czekoladą?

magda k. pisze...

Mamo Eryka słony smak sam w sobie nie jest wyczuwalny, powiedziałabym, że podkreśla słodycz czekolady. Absolutnie nie gryzie się z czekoladą , możesz próbować :) Pozdrawiam

Biedr_ona pisze...

Ciasto prezentuje się apetycznie.. jestem ciekawa jak to wszystko ze sobą smakuje.. najlepiej samemu upiec taki wynalazek ;-))


www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin