wtorek, 12 czerwca 2012

Wytrawna tarta ze szparagami i suszonymi pomidorami




Ponieważ zasmakowaliśmy w szparagach, kolejna propozycja z ich udziałem.
Obiad oczywiście szybki do wykonania, wystarczy pamiętać o cieście, które należy zrobić wcześniej, a reszta to już parę chwil i do piekarnika.
Tartę zrobiłam z przepisu Michela Roux, zmieniłam tylko zwykłą mąkę na pszenną pełnoziarnistą, ciasto na takiej mące nabiera lepszego smaku.
Można pominąć suszone pomidory, same szparagi też zrobią swoje, jednak ich dodanie podwaja smakowitość dania. Smaczna także na zimno :)
Gorąco Wam polecam!!



składniki:

kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 40ml zimnej wody

masa jajeczna:

  • 150ml śmietany
  • 3 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa

dodatkowo:

  • 500g zielonych szparagów
  • ½ słoika suszonych pomidorów

wykonanie:

W pierwszej kolejności należy zrobić ciasto, ponieważ musi ono później leżakować w lodówce.
Na blacie usypać kopiec z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcami, potem stopniowo dodać do nich mąkę.
Mieszać dopóki wszystkie składniki się nie połączą – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku.
Dodać 40ml zimnej wody, zmieszać palcami z ciastem.
Zagnieść ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny, albo jeśli Wam się spieszy to do zamrażarki na 30 minut.

Składniki na masę jajeczną należy dokładnie wymieszać.

Szparagi umyć i ewentualnie obciąć zdrewniałe końcówki. Przygotowane szparagi podsmażyć na grillowej patelni, przez kilka minut.

Formę do tarty lub wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem.
Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie i wyłożyć do formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika i wyłożyć na ciasto kolejno: grillowane szparagi i kawałki suszonych pomidorów.. Zapiekać przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.


Smacznego !!


26 komentarzy:

Madleine pisze...

ta tarta same moje ulubione skladniki :) musze ja zrobic!

alucha pisze...

A u Ciebie znów przepis z moimi ulubionymi składnikami :))

Pati pisze...

Wszystko to co lubię :) Pyszności.

Pozdrawiam ♥ Pati

Joanna Krzak pisze...

och uwielbiam suszone pomidory.

Chenia pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :)))

Aurora pisze...

Dobra zamiana z tym ciastem :)

Majana pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :) Szparagi są pyszne w tartach:)

Peninia / Gosia pisze...

Ach jak smakowicie,koniecznie muszę wypróbować przepis:))

Ślę uściski i słoneczne promyki z pozdrowieniami*
Peninia ♥

kabamaiga pisze...

Co do pełnoziarnistej to się zgadzam całkowicie. Nie łączyłam jeszcze szparagów z suszonymi pomidorami, muszę kiedyś spróbować.

Marta pisze...

Trudno się nie polubić ze szparagami, ja też ciągle jeżdżę rowerem po jeden pęczek i zjadam go w ciągu jednego dnia - najlepiej właśnie na kruchej tarcie!

majka pisze...

Jaka szkoda, ze nie przepadam za szparagami :( Tarta tak pysznie sie prezentuje. Moze zmienilabym zdanie po zjedzeniu kawaleczka...albo dwoch? :))

Waniliowa Chmurka pisze...

przepyszna tarta

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Świetna! Teraz w sezonie tarty pojawiają się u mnie regularnie. Pozdrowienia:)

Biedr_ona pisze...

Nie wiem jak innym, ale mi się ta propozycja podoba;-)



www.przysmakiewy.pl

Małgosia pisze...

Wszystko, co lubię :)

Agata pisze...

To co lubię najbardziej, no pyszności po prostuuuu! :)))

burczymiwbrzuchu pisze...

Od samego patrzenia szybciej bije serce!

Kaś pisze...

wygląda przesmacznie!

judik pisze...

Chodzi za mną taka tarta, chodzi:) Mniam:)

Ivka pisze...

Powiem tylko tyle- wyśmienicie!

Magnolia (Edith) pisze...

Ledwo tu zajrzałam a już jestem głodna ... Madziu Madziu jak ty to robisz, że tak do jedzenia zachęcasz hihihihi
Pozdrawiam :)))

Emilia pisze...

Aż ślinka cieknie, mniam ...

Amber pisze...

Nie moge sie napatrzec.
Cudowna!

Usagi pisze...

Tak chodzi za mną podobna tarta i chodzi. A Twoja jest cudna :)

Bo(ro)n Appétit pisze...

U mnie ostatnio często takie tarty! Świetna propozycja obiadowo-kolacyjna! :)

Be@tka pisze...

Uwielbiam tarty. Ta kombinacja wydaje się rewelacyjna!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin