Ponieważ
zasmakowaliśmy w szparagach, kolejna propozycja z ich udziałem.
Obiad
oczywiście szybki do wykonania, wystarczy pamiętać o cieście,
które należy zrobić wcześniej, a reszta to już parę chwil i do
piekarnika.
Tartę
zrobiłam z przepisu Michela Roux, zmieniłam tylko zwykłą mąkę
na pszenną pełnoziarnistą, ciasto na takiej mące nabiera lepszego
smaku.
Można
pominąć suszone pomidory, same szparagi też zrobią swoje, jednak
ich dodanie podwaja smakowitość dania. Smaczna także na zimno :)
Gorąco
Wam polecam!!
składniki:
kruche
ciasto:
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 40ml zimnej wody
masa
jajeczna:
- 150ml śmietany
- 3 jajka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa
dodatkowo:
- 500g zielonych szparagów
- ½ słoika suszonych pomidorów
wykonanie:
W
pierwszej kolejności należy zrobić ciasto, ponieważ musi ono
później leżakować w lodówce.
Na
blacie usypać kopiec z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć
tam masło, jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku
wymieszać palcami, potem stopniowo dodać do nich mąkę.
Mieszać
dopóki wszystkie składniki się nie połączą – ciasto powinno
być lekko ziarniste w dotyku.
Dodać
40ml zimnej wody, zmieszać palcami z ciastem.
Zagnieść
ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować
kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2
godziny, albo jeśli Wam się spieszy to do zamrażarki na 30 minut.
Składniki
na masę jajeczną należy dokładnie wymieszać.
Szparagi
umyć i ewentualnie obciąć zdrewniałe końcówki. Przygotowane
szparagi podsmażyć na grillowej patelni, przez kilka minut.
Formę
do tarty lub wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem.
Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie i wyłożyć do formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika i wyłożyć na ciasto kolejno: grillowane szparagi i kawałki suszonych pomidorów.. Zapiekać przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego !!
Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie i wyłożyć do formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika i wyłożyć na ciasto kolejno: grillowane szparagi i kawałki suszonych pomidorów.. Zapiekać przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego !!
26 komentarzy:
ta tarta same moje ulubione skladniki :) musze ja zrobic!
A u Ciebie znów przepis z moimi ulubionymi składnikami :))
Wszystko to co lubię :) Pyszności.
Pozdrawiam ♥ Pati
och uwielbiam suszone pomidory.
Wygląda bardzo smakowicie :)))
Dobra zamiana z tym ciastem :)
Wygląda bardzo smakowicie :) Szparagi są pyszne w tartach:)
Ach jak smakowicie,koniecznie muszę wypróbować przepis:))
Ślę uściski i słoneczne promyki z pozdrowieniami*
Peninia ♥
Co do pełnoziarnistej to się zgadzam całkowicie. Nie łączyłam jeszcze szparagów z suszonymi pomidorami, muszę kiedyś spróbować.
Trudno się nie polubić ze szparagami, ja też ciągle jeżdżę rowerem po jeden pęczek i zjadam go w ciągu jednego dnia - najlepiej właśnie na kruchej tarcie!
Jaka szkoda, ze nie przepadam za szparagami :( Tarta tak pysznie sie prezentuje. Moze zmienilabym zdanie po zjedzeniu kawaleczka...albo dwoch? :))
przepyszna tarta
Świetna! Teraz w sezonie tarty pojawiają się u mnie regularnie. Pozdrowienia:)
Nie wiem jak innym, ale mi się ta propozycja podoba;-)
www.przysmakiewy.pl
Wszystko, co lubię :)
To co lubię najbardziej, no pyszności po prostuuuu! :)))
Od samego patrzenia szybciej bije serce!
wygląda przesmacznie!
Chodzi za mną taka tarta, chodzi:) Mniam:)
Powiem tylko tyle- wyśmienicie!
Ledwo tu zajrzałam a już jestem głodna ... Madziu Madziu jak ty to robisz, że tak do jedzenia zachęcasz hihihihi
Pozdrawiam :)))
Aż ślinka cieknie, mniam ...
Nie moge sie napatrzec.
Cudowna!
Tak chodzi za mną podobna tarta i chodzi. A Twoja jest cudna :)
U mnie ostatnio często takie tarty! Świetna propozycja obiadowo-kolacyjna! :)
Uwielbiam tarty. Ta kombinacja wydaje się rewelacyjna!
Prześlij komentarz