czwartek, 5 kwietnia 2012

Pyszna tarta z daktylami


Ta tarta na długo zapadnie w mojej pamięci i pewne jest też to, że wkrótce ją powtórzę. Jak dla mnie fantastyczny wypiek. Niektórzy mogą się czepiać, że trochę za słodka, ale jak dla mnie nic podobnego , idealna. Masa z serka mascarpone delikatna i przepyszna z wyraźną nutą migdałową, a dodatek daktyli stawia kropkę nad i. Jak dla mnie pierwsza klasa, pozostaje mi tylko zachęcać Was gorąco. Tartę mogę też polecić na wielkanocny wypiek, taka mała odmiana dla mazurków.
Przepis znaleziony w archiwalnym numerze miesięcznika „Kuchnia”.







składniki:

ciasto:


  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200g masła

masa:

  • 250g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki

oraz:


  • 200g daktyli
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego (może być inny)

wykonanie:

Zagnieść na stolnicy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiać do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
Dodać żółtka i znów zagnieść. Wyrabiać do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Wstawić do lodówki żeby ciasto 'odpoczęło' przez 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na ½ cm – na pergaminie, przenieść je do formy, pergamin usunąć. Wylepić formę ciastem. Piec tartę 15 minut w temperaturze 180'C na złoty kolor.

Mascarpone utrzeć z cukrem. Dodać jajko, wymieszać i wlać sok z pomarańczy. Gdy składniki się połączą, dodać migdały, mąkę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę na podpieczony spód z ciasta i ułożyć połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor.
Po wyjęciu z pieca smarujemy wierzch 2 łyżkami dżemu.

Smacznego!!


18 komentarzy:

Aga pisze...

Piękna...

Maggie pisze...

Zwykle nie lubie bardzo slodkich wypiekow, ale dla tych zawierajacych daktyle robie wyjatek :)

Majana pisze...

Wspaniała. Myslę,że może z powodzeniem wystąpić zamiast mazurka na świątecznym stole :)

majka pisze...

Oj kochana, teraz to narobilas mi smaku :)) Pyszna tarta.

Szana pisze...

taka tarta na Święta byłaby fajnym urozmaiceniem ;)
Pozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Wygląda przeapetycznie! Znając siebie musiałabym zredukować ilość cukru, bo nie jestem przyzwyczajona do zbyt słodkich wypieków, ale po tym zabiegu dam głowę, że byłaby niebiańska!

Anonimowy pisze...

to ja się chętnie piszę na tę tartę:)

Angelika Szostak pisze...

Daktyle to jedne z moich ulubionych suszonych owoców, takiej tarty chętnie spróbuję;)

pieczarka mySia pisze...

Tarta az dech zapiera w piersiach! ;)

Agnieszka Rucińska pisze...

aż ślinka cieknie.

Nemi pisze...

Smakowita tarta, może dzięki niej przekonam się do tego serka:)

Karmel-itka pisze...

raczej za daktylami nie szaleję, ale w takiej wersji? dlaczegóż by nie!

Anka - Weganka pisze...

Mmm daktyle! :) Wygląda interesująco.

Agata z magicznego atelier pisze...

To się nazywa oryginalna pozycja do świątecznego menu :) Tartę próbowałam i była doskonała :)POzdrawiam

Ivka pisze...

Ciekawa propozycja, może czas zainteresować się daktylami? :)

Biedr_ona pisze...

W końcu będę musiała zainteresować się ponownie formą do tarty ;-)



www.przysmakiewy.pl

Unknown pisze...

Ta tarta mnie intryguje ! Jak zrobie to na pewno dam Ci znac :) A jak Twoje dziecko "zareagowalo" na ta tarte? Tez bylo zachwycone jej smakiem ?
Pozdrawiam.

magda k. pisze...

Alizea - moje dziecko nie lubi takich wypieków, niestety :) jego smaki to babki, muffinki i takie tam :) ale całej reszcie super smakowało :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin