Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć słodkiego, bo ja nigdy. Dlatego dzisiaj proponuję Wam pyszny makowiec z dodatkiem brzoskwini na drożdżowym spodzie i na dodatek z kruszonką.
To cudo zdobiło nasz świąteczny stół, ale pasuje na każdą okazję. Jeśli wydaje Wam się, że trudno zrobić takie ciasto, nic bardziej mylnego, ciasto rośnie bezproblemowo, masę makową używam gotową, a kruszonka to łatwizna, dlatego bardzo zachęcam.
Warto się pokusić o to cudo.
składniki:ciasto:
- 375g mąki tortowej
- 75g cukru
- 75g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125ml mleka
- 45g świeżych drożdży
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Masło roztopić w mleku, przestudzić, dodać drożdże i rozpuścić.
Do mąki dodać jajko i wlać mieszankę mleka, masła i drożdży. Całość zagnieść i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
mak:
- gotowa masa makowa 900g
- ¾ szklanki orzechów włoskich
- 3/4 szklanki bakalii – figi, rodzynki, migdały itp.
- 3 łyżki płynnego miodu
- budyń waniliowy (proszek)
- ½ szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 puszka brzoskwiń
Bakalie pokroić. Mleko podgrzać.
Do maku dodać bakalie, wsypać budyń, wbić żółtka, wymieszać. Wlać mleko z miodem. Zamieszać.
Ubić pianę z białek. Dodać do maku, delikatnie wymieszać.
Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę.
kruszonka:
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 jajko
- 175g masła
Wszystkie składniki zagnieść. Schłodzić w lodówce.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę makową, całość posypać brzoskwiniami i kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C przez 45-50 minut.
Smacznego !!
12 komentarzy:
wygląda pięknie:)
Takiego makowca to ja jeszcze nie widziałam ;-) Od dawna zabieram się za jakiegoś makowca, to może wykorzystam Twoją propozycję :-)
Zapowiada się pysznie :-)
Świetnie wygląda! Nigdy nie łączyłam makowca z brzoskwiniami.
Trzeba kiedyś spróbować:)
Świetna makowa propozycja!
Ostatnio jakims dziwnym trafem wrzucilam do koszyka z zakupami puszke brzoskwin, ktorych nigdy, przenigdy nie kupuje. Czyzby przeczucie, ze trafie na przepis z brzoskwiniami wart wyprobowania? :)
Pyszne:)
Brzoskwinie w połączeniu z makiem- tego chyba jeszcze nie próbowałam, a z tego co widzę to warto :) Wygląda fantastycznie! Pozdrawiam
Ty zawsze musisz kusić jakiś smakowitym przepisem;)
zadecydowanie smakołyk przez duże S
Uwielbiam połączenie maku z owocami, to musi być przepyszne ciasto. Poczekam na "prawdziwe" brzoskwinie i zrobię na pewno :)
brzmi i wygląda fantastycznie :) ależ musi być pyszne...
Drożdżowe makowe z brzoskwiniami? Swietna wersja dla odmiany ;-)
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz