W tym przepisie najbardziej zaciekawił mnie sos z anchois i ogórków konserwowych, nie zawiodłam się, wspaniałe połączenia. Żeby być całkiem szczerą muszę przyznać, że szybkość i łatwość przygotowania, jak zwykle odegrała wielką rolę.
Zrobiłam tak jak w przepisie z indyka, ale jeśli użyjecie kurczaka danie na niczym nie straci.
My byliśmy zachwyceni tym daniem, wypróbujcie może i Was poruszy.
Przepis z książki 'Nigella Ekspresowo'.
składniki:
- 5 filecików anchois
- 2 łyżki oliwy
- 3 kotlety z piersi indyka (około 500g) jak najcieniej roztłuczone, przekrojone na połówki
- 2 łyżki wermutu (dałam wytrawne sherry)
- 2 ogórki konserwowe, drobno posiekane
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać anchois i mieszać, aż fileciki się rozpadną.
Na tej samej patelni obsmażyć indyka, po około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć mięso na ciepły talerz.
Włożyć na patelnię posiekane ogórki, wlać wermut/sherry i redukować płyn przez minutę.
Kawałki indyka ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać koperkiem.
Smacznego!!
9 komentarzy:
zwykły filet, który w kilka chwil, za pomocą kilku kluczowych składników całkowicie się przeistacza...
Niesamowite połączenie!!!
Robilam to danie jakis czas temu i smakowalo zarowno mi (choc nie przepadam za ogorkami konserwowymi), jak i Mezczyznie (ktory z kolei nie jest fanem anchois). Prawdziwy hicior!
kolejne pyszne danie! :)
zycze milej niedzieli ;*
Rzeczywiście ten sosik jest niezwykle intrygujący!
Nigdy nie kosztowałam takie połączenia, musi być smaczne :)
Pozdrawiam!
Ale pyszne połączenie:) Zjadłabym bardzo chętnie:)
Widzę, że smaczne, muszę też tak zrobić, masz ciekawe pomysły....pozdrawiam...
fajne smaki, podoba mi sie to danie :)
Prześlij komentarz