piątek, 17 lutego 2012

Szarlotka sypana


Już jutro ostatnia sobota karnawału. Koniecznie trzeba ją uczcić, czy to na balu karnawałowym, czy w domu w dobrym towarzystwie. Wykonanie tej szarlotki jest tak proste, że prostsze być nie może, a smak tak dobry, że może się przyśnić w nocy. Dlatego warto ją zrobić jeśli spodziewacie się gości, albo po to, żeby po balowym szaleństwie, móc w niedzielę uszczęśliwić się kawałkiem pysznej szarlotki. Przepisów na sypane szarlotki można znaleźć bardzo dużo ja wypróbowałam Ten przepis i jestem z niego bardzo zadowolona. Gorąco Wam polecam!!





składniki:

  • 1kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100g rodzynek
  • 200g masła

wykonanie:

Cukier, mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia, wymieszać razem. Foremkę wysmarować masłem i wysypać do niej połowę suchej masy.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i ćwiarteczki pokroić w plasterki, ułożyć warstwami na sypkiej masie. Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami, dobrze ugniatając. Po rozłożeniu wszystkich jabłek wysypać na wierzch drugą połowę suchej masy, a na samej górze ułożyć pokrojone w plastry masło.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C, na 50 minut.
Po wyjęciu lekko przestudzić.
Podawać na ciepło z gałką loda.
Na zimno także bardzo dobre.
Smacznego!!

20 komentarzy:

kabamaiga pisze...

Uwielbiam właśnie tego typu szarlotki. Dwie warstwy ciasta i dużo jabłek. Nawet piekłam ostatnio i czeka na publikację.

Siaśka pisze...

pyszna!! ja będę świętować w pracy ;/

Majana pisze...

Wspaniała! lubię tę szarlotkę:)

J. pisze...

Jadłam kiedyś taką - była rewelacyjna, od tego czasu zastanawiałam się jak się taką robi ;)
kradnę przepis ;)
pozdrawiam

kulinarne-smaki pisze...

Wygląda świetnie i ten smak mmmmmm

Anonimowy pisze...

Mhm... Na haslo "szarlotka sypana" od razu sie usmiecham, bo to najpyszniejsze na swiecie ciasto mojej Babci... Pamietam, jaka bylam z siebie dumna, kiedy je pierwszy raz upieklam! Przyznaje, byl moment zwatpienia, ale jak w domu zaczelo pachniec dokladnie jak u Dziadkow, to juz wszystko bylo OK :) Babcia uzywa maki krupczatki i kaszy manny. To jest superciasto!!!

wiosenka27 pisze...

Przymierzałam się do sypanej ale wiesz jak to jest:) Teraz pewnie zrobię szybciej:)

pieczarka mySia pisze...

Bardzo lubie te szarlotke - u Ciebie wyglada cudnie! :)

Janola pisze...

Zobaczę, wygląda smakowicie. JUż próbowałam podobny przepis, ale zamiast bułki tartej była kasza manna - jakoś nie wyszłko to najlepiej...z tą kaszą

burczymiwbrzuchu pisze...

Pysznie wygląda ta szarlotka :)

Anonimowy pisze...

na jaką blaszkę są te składniki??

Małgorzata pisze...

Trzeba będzie zrobić ;)

magda k. pisze...

ja zrobiłam ciasto w blaszce 25x20cm :)

Biedr_ona pisze...

Z dodatkiem lodów? Mhmh.. niczym marzenie ;-D



www.przysmakiewy.pl

pa_ulinka pisze...

Moja szarlotka właśnie się piecze :) a domu umosi się cudny zapacg cynamonu :)

klliisiaa pisze...

uwielbiam taka, ale bez rodzynek :)

judik pisze...

Też ją wczoraj robiłam dla gości!Będzie niebawem na blogu:) Twoja wygląda super i bardzo pysznie!:)

"Independent Naleśnik" w pigułce :) pisze...

Jej szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast! Już się nie mogę doczekać kiedy wypróbuję ten przepis ;)

Evitaa pisze...

Też piekłam szarlotkę sypaną, jest boska. I bardzo apetycznie wygląda na Twoich zdjęciach :)

Maggie pisze...

Jedna z moich ulubionych szarlotek: jest prosta do wykonania i sklada sie w wiekszosci z jablek :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin