sobota, 21 stycznia 2012

Kurczakowe medaliony z serem pleśniowym


Danie z kategorii szybkie i możliwe do przygotowania z wyprzedzeniem. To mój ulubiony typ, bo wtedy mąż podążając za instrukcjami, przygotowuje posiłek, a ja jak wracam z pracy, mam ciepły obiad na stole. Czego chcieć więcej przy takiej pogodzie.
Kurczak wspaniale komponuje się z lejącym serem, a słodycz owoców powoduje rozkosz podniebienia. Byliśmy zachwyceni tą potrawą z pewnością będziemy do niej wracać.





składniki:

  • 4 cienkie plastry z piersi kurczaka
  • 100g sera pleśniowego np. Lazur
  • 2 jabłka lub gruszki (obrane i pokrojone na półplasterki )
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Filet z kurczaka przyprawić, następnie obsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso ściągnąć, a na pozostałym tłuszczu przez chwilę smażyć jabłka, tak żeby zmiękły, ale się nie rozpadły.
Z foli aluminiowej przygotować 4 kawałki. Na każdą z nich położyć po kawałku obsmażonego kurczaka, przykryć go kilkoma kawałkami jabłka. Górę pokruszyć serem, a na koniec nalać parę kropli wody.
Całość dokładnie zapakować w folię, żeby było szczelnie zamknięte i wszystkie 4 sakiewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec przez około 10-15 minut. Jeśli do piekarnika wkładacie sakiewki, które zostały przygotowane wcześniej, należy je w piekarniku trzymać dłużej nawet 30 minut, żeby kurczak był gorący.
Podawać z sałatą, ryżem lub ziemniaczkami.

Smacznego!!


18 komentarzy:

alucha pisze...

Wygląda rewelacyjnie. Bardzo lubię lazur w zapiekankach :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Świetna propozycja obiadowa, też mi się podoba zapiekany lazur :)

Siaśka pisze...

uwielbiam połączenie sera i kurczaka

Nemi pisze...

Też takie dania lubię:)

aga pisze...

wspaniale jest to danie:) moje ulubione smaki:)

Maja i Kamila pisze...

ser i kurczak to definitywnie udany duet!

Grażyna pisze...

Nie jestem fanką serów pleśniowych, niemniej chyba się skuszę na kurczaka w takim wydaniu :)

Majana pisze...

Fajny przepis, podobają mi się te medaliony:)

judik pisze...

pyszny obiadek!:)

magnolia0joaska pisze...

Sera pleśniowego nie jadam, ale coraz bardziej przekonuję się do wypróbowania go właśnie w takiej formie :)

Lovelykate pisze...

Wygląda świetnie. Kurczaka z serem pleśniowym nie próbowałam, ale musze w końcu się skusić :)

Barbara Bastamb pisze...

Uwielbiam wszelkie dania z kurczaka i na dodatek te z kategorii szybkie, smakowicie wygląda więc wypróbuje, świetna z Ciebie kucharka i masz wiele ciekawych pomysłów....pozdrawiam....

kulinarne-smaki pisze...

apetyczny wygląd

majka pisze...

Pyszne medaliony Madziu. A taki maz to skarb :))

Usciski.

Maggie pisze...

Ten sos musi oblednie smakowac!

Panna Malwinna pisze...

Idealny obiadek;)

Biedr_ona pisze...

MNiam.. z serkiem pleśniowymm.. Pychotka! ;-D


www.przysmakiewy.pl

madzik pisze...

Zrobiłam! Absolutnie przepyszne danie!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin