Danie z kategorii szybkie i możliwe do przygotowania z wyprzedzeniem. To mój ulubiony typ, bo wtedy mąż podążając za instrukcjami, przygotowuje posiłek, a ja jak wracam z pracy, mam ciepły obiad na stole. Czego chcieć więcej przy takiej pogodzie.
Kurczak wspaniale komponuje się z lejącym serem, a słodycz owoców powoduje rozkosz podniebienia. Byliśmy zachwyceni tą potrawą z pewnością będziemy do niej wracać.
składniki:
- 4 cienkie plastry z piersi kurczaka
- 100g sera pleśniowego np. Lazur
- 2 jabłka lub gruszki (obrane i pokrojone na półplasterki )
- sól
- pieprz
wykonanie:
Filet z kurczaka przyprawić, następnie obsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso ściągnąć, a na pozostałym tłuszczu przez chwilę smażyć jabłka, tak żeby zmiękły, ale się nie rozpadły.
Z foli aluminiowej przygotować 4 kawałki. Na każdą z nich położyć po kawałku obsmażonego kurczaka, przykryć go kilkoma kawałkami jabłka. Górę pokruszyć serem, a na koniec nalać parę kropli wody.
Całość dokładnie zapakować w folię, żeby było szczelnie zamknięte i wszystkie 4 sakiewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec przez około 10-15 minut. Jeśli do piekarnika wkładacie sakiewki, które zostały przygotowane wcześniej, należy je w piekarniku trzymać dłużej nawet 30 minut, żeby kurczak był gorący.
Podawać z sałatą, ryżem lub ziemniaczkami.
Smacznego!!
18 komentarzy:
Wygląda rewelacyjnie. Bardzo lubię lazur w zapiekankach :)
Świetna propozycja obiadowa, też mi się podoba zapiekany lazur :)
uwielbiam połączenie sera i kurczaka
Też takie dania lubię:)
wspaniale jest to danie:) moje ulubione smaki:)
ser i kurczak to definitywnie udany duet!
Nie jestem fanką serów pleśniowych, niemniej chyba się skuszę na kurczaka w takim wydaniu :)
Fajny przepis, podobają mi się te medaliony:)
pyszny obiadek!:)
Sera pleśniowego nie jadam, ale coraz bardziej przekonuję się do wypróbowania go właśnie w takiej formie :)
Wygląda świetnie. Kurczaka z serem pleśniowym nie próbowałam, ale musze w końcu się skusić :)
Uwielbiam wszelkie dania z kurczaka i na dodatek te z kategorii szybkie, smakowicie wygląda więc wypróbuje, świetna z Ciebie kucharka i masz wiele ciekawych pomysłów....pozdrawiam....
apetyczny wygląd
Pyszne medaliony Madziu. A taki maz to skarb :))
Usciski.
Ten sos musi oblednie smakowac!
Idealny obiadek;)
MNiam.. z serkiem pleśniowymm.. Pychotka! ;-D
www.przysmakiewy.pl
Zrobiłam! Absolutnie przepyszne danie!
Prześlij komentarz