Jedno z tradycyjnych dań na naszym wigilijnym stole, to właśnie kapusta z grochem. Uwielbiam ją, chociaż do lekkich dań nie należy :) Moja mama robi ją po mistrzowsku i mimo dokładnych wskazówek, nie smakowała idealnie tak samo, ale była pyszna. Najważniejsze, żeby do przygotowania użyć dobrej kiszonej kapusty, nie jakieś kwachy, tylko takiej kapusty, z którą sami z przyjemnością zjedlibyście na surowo i popili sokiem z tej kapusty,wtedy macie pewność, że kapusta się nadaje, a danie się uda. Co do grochu, to użyłam łuskanego, a z ziemniakami nie należy przesadzić. To by było na tyle wskazówek, teraz podam Wam proporcje na 2 porcje i dobrze doradzę, żebyście podwoili ilość, bo z pewnością Wam zasmakuje.
składniki:
- 300g dobrej kiszonej kapusty
- 150g grochu łuskanego
- 3 średnie ziemniaki
- sól
- 70g masła (może 50 wystarczy:))
wykonanie:
Kapustę najlepiej pokroić, a następnie ugotować, aż będzie miękka. W innym garnku ugotować groch, aż będzie miękki, a niektóre zaczną się już rozpadać (jeśli użyjecie grochu w całości, należy wcześniej go namoczyć). Ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki potłuc.
Jeśli wszystkie składniki mamy już gotowe, należy włożyć je do jednego garnka i dokładnie wymieszać, najpierw dać 50g masła i przyprawić solą do smaku, ewentualnie dołożyć jeszcze odrobinę masła.
Smacznego!!
19 komentarzy:
Uwielbiam kapustę z grochem. Moja mama zawsze robi:)
nigdy nie jadłąm takiej kapusty z grochem :D podrzuce mamie przepis :D na pewno jej się spodoba :D zapraszam do siebie :D
Moja ulubiona! będę ją robić jutro, już nie mogę doczekać się tego smaku;)
U mnie też podaje się kapustę z grochem,wymieszaną z oliwą.Bez ziemniaków.Ale ja w tym roku zrobię wg. przepisu Twojej mamy!
Ja robię bez ziemniaków - to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych , świetnie pasuje do smażonego karpia :)
Nigdy tej potrawy nie jadłam... Nawet niewiele moich znajomych ją robi. Może kiedyś wypróbuję? ;)
pycha... :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
a wiesz,ze ja jeszcze nigdy nie jadlam te polaczenia?
wyglada pysznie:)
U nas tez zawsze jest kapusta z grochem, obowiązkowo jako pierwsze danie:-)
O tego nam było trzeba! W samą porę :) Dzięki! Magicznych Świąt!
U nas zawsze na wigilijnym stole z bardzo podobnego przepisu :)
U Ciebie jak zwykle pysznie ;*
Nigdy nie jadłam kapusty z grochem w połączeniu z ziemniakami. Ba! Kapustę z grochem w ogóle jadłam raz jeden tylko, u Babci. U nas w domu nigdy nie było tradycji jej przygotowania. Ale że jako lubię wszystkie składowe tego dania, to myślę, że by mi zasmakowała. :)
Pozdrawiam!
Co roku dostaję kapustę z grochem od teściowej. Po doprawieniu - teściowa nie wie, co to sól, pieprz czy kminek ;) - baaardzo mi smakuje :)
Ja co prawda nie przepadam za kapustą z grochem i zdecydowanie wole kapustę z grzybami, ale co tam- tradycyjnie i ta z grochem musi być na stole- dla każdego coś miłego :)
U mnie zawsze kapusta z grzybami....pozdrawiam...
Takiej postnej to jeszcze nigdy nie jadłam, bo u nas to zawsze ze skwarkami wytopionymi ze słoniny i z ogromną ilością majeranku...bardzo lubię:)
Madziu, życzę Ci zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia i pomyślności w Nowym Roku!
Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam takiej kapusty! Nie wiem jak to możliwe, bo uwielbiam kapuściane dania :)
U mnie nigdy na świątecznym stole nie było takiej kapusty.. ale z grzybami zawsze!
Ciekawe danie. :)
U nas nie jada się na święta tego specyfiku ;-) Ale jak widać co dom o inna tradycja!
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz