czwartek, 1 grudnia 2011

Tarte Tatin


Tarte Tatin to odwrócona tarta z jabłkami, która smakuje tak wspaniale, że jak zrobicie ją raz na pewno do niej wrócicie.
Przepis na to ciasto kusiło mnie od dawna, najbardziej kusiła Liska z bloga White Plate i właśnie z jej przepisu zrobiłam tą tartę.
Wypiek jest cudownie słodki dzięki karmelizowanym jabłkom, pieczony pod pysznym kruchym ciastem, a dodatkowo podana na gorąco z pewnością Was zachwyci.
Jeśli nie macie patelni, którą można włożyć do piekarnika, możecie wykorzystać zwykłą formę do tarty.
Cudowna klasyka, którą z całego serca Wam polecam.





składniki na kruche ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła pokrojonego w małe kawałeczki
  • 25g brązowego cukru
  • 2 żółtko

na jabłka:

  • 100g brązowego cukru
  • 40g masła
  • 5 jabłek średniej wielkości, obranych i pokrojonych w ćwiartki

wykonanie:

Zagnieść wszystkie składniki ciasta na gładkie kruche ciasto (ugniatać jak najkrócej) i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotować jabłka: na dużej patelni (jeśli macie taką, którą można włożyć do piekarnika to użyjcie), rozgrzać masło z cukrem.
Kiedy zacznie się karmelizować, wrzucić jabłka i smażyć je około 15 minut. Nie przekręcać ich zbyt często, bo się rozpadną, a lepiej jak zostaną w całości. Jabłka są dobre gdy nabiorą złocistego koloru (mogą być brązowe, ale uważać żeby nie spalić).
Wyjąć ciasto z lodówki, należy je rozwałkować na krążek o średnicy większej niż średnica patelni.
Ciasto ułożyć na jabłkach i podwinąć brzegi do środka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C i piec przez 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160'C i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, nożem odsunąć brzegi ciasta od patelni, na wierzch patelni położyć duży talerz i jednym ruchem przewrócić tartę na talerz. Jeśli zdarzy się, że do patelni przywarła część jabłek, należy je delikatnie oderwać nożem i ułożyć na cieście.
Nam najlepiej smakowało na ciepło.

Smacznego!!

28 komentarzy:

Dusia pisze...

o bardzo ciekawa tarta:)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam tarte Tatin :) chyba wprosze sie na kawalek ;)

Kasia Fiołek pisze...

To jest to co Tygrysy lubią najbardziej. :-) Uwielbiam. Dzięki za przypomnienie przepisu!

Agata z magicznego atelier pisze...

Twoja "tarte tatę" wygląda zachwycająco :)
Uwilbiam jabłuszka w tej postaci!

Magda Baran pisze...

:)) właśnie piekę! nie mogę się doczekać :)

Majana pisze...

Jeszcze nigdy jej nie robiłam.
Ależ kusi!:)

Anonimowy pisze...

tartę już robiłam i również opierałam się na blogu Liski. I tartą zachwyceni byli wszyscy. Nie dziwię się, że najlepiej smakowała na ciepło. Nam też :-) Pozdrawiam Mrówka!

Małgosia pisze...

Tarta wygląda niezwykle kusząco. Coś czuję, że trzeba będzie zrobić ;)

judik1119 pisze...

Mnie też kusi:) Pysznie wygląda:)

Sue pisze...

Z gałką lodów- spełnienie marzeń ;)

zjedz_mnie pisze...

Ja jej chyba nie zrobię, bo na bank będe wracać i wracać, tak kusząco wygląda ;]

Moja Kawiarenka pisze...

No tego wlasnie mi nie wolno :-(

kabamaiga pisze...

Prostota i smak w jednym

Marta pisze...

Robisz piękne, smaczne zdjęcia, aż chce się sięgnąć po Twoje propozycję.

aga pisze...

pysznosci!!!

Maggie pisze...

Przepyszna klasyka!

Russkaya pisze...

Mmm...uwielbiam Twoje zdjęcia...tak kuszą! :)

Kaś pisze...

prezentuję się niezwykle apetycznie!

Trzcinowisko pisze...

Cóż powiedziec...przecudna klasyka zwłaszcza na chłodna porę roku:)

Barbara Bastamb pisze...

Pysznie wygląda,chyba się poczęstuje....pozdrawiam...

Annasza pisze...

Brzmi przepysznie, chyba się skuszę ;)) I tak, Madziu, to tę chustę z mojego bloga musiałaś ostatnio mieć w rękach :))) Pozdrawiam serdecznie :*

Dysiak pisze...

Ale to musi być pyszne mhhhhmmm ale sie rozmarzyłam

marta pisze...

Zrobiłam tę tartę,ale na francuskim cieście,też wypadła świetnie i nie zdążyła nawet podstygnąć,została "pożarta" natychmiast.W rewanżu polecam przepis na tartę z 3 serami i gruszką,też na francuskim cieście.Przepis znalazłam na b fajnym blogu:lipkowy-domek.blogspot.com.Jestem fanką wszelkich tart i szukam przepisów,gdzie tylko mogę...pozdrawiam marta

magda k. pisze...

Bardzo dziękuję za Wasze miłe słowa :)

Marta - bardzo się cieszę, że smakowało i bardzo dziękuję za pomysł na tartę z przyjemnością skorzystam :)

Pozdrawiam gorąco

Biedr_ona pisze...

Już sobie wyobraziłam jak wcinam taki kawałeczek ;-))


www.przysmakiewy.pl

Agnieszka Rucińska pisze...

no to ja też się poczęstuję tym rarytasem

Niteczka12 pisze...

niby nie przepadam za deserami z jabłkami, ale te zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że chyba się skuszę i zrobię :P
Przy okazji - zajrzyj sobie na www.dniherbaty.pl jest tam całkiem ciekawy konkurs dla blogerów (zakłądka Herbata z dodatkami)

Mary pisze...

Narobiłaś mi smaku, pycha:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin