Tarte Tatin to odwrócona tarta z jabłkami, która smakuje tak wspaniale, że jak zrobicie ją raz na pewno do niej wrócicie.
Przepis na to ciasto kusiło mnie od dawna, najbardziej kusiła Liska z bloga White Plate i właśnie z jej przepisu zrobiłam tą tartę.
Wypiek jest cudownie słodki dzięki karmelizowanym jabłkom, pieczony pod pysznym kruchym ciastem, a dodatkowo podana na gorąco z pewnością Was zachwyci.
Jeśli nie macie patelni, którą można włożyć do piekarnika, możecie wykorzystać zwykłą formę do tarty.
Cudowna klasyka, którą z całego serca Wam polecam.
składniki na kruche ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 100g masła pokrojonego w małe kawałeczki
- 25g brązowego cukru
- 2 żółtko
na jabłka:
- 100g brązowego cukru
- 40g masła
- 5 jabłek średniej wielkości, obranych i pokrojonych w ćwiartki
wykonanie:
Zagnieść wszystkie składniki ciasta na gładkie kruche ciasto (ugniatać jak najkrócej) i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotować jabłka: na dużej patelni (jeśli macie taką, którą można włożyć do piekarnika to użyjcie), rozgrzać masło z cukrem.
Kiedy zacznie się karmelizować, wrzucić jabłka i smażyć je około 15 minut. Nie przekręcać ich zbyt często, bo się rozpadną, a lepiej jak zostaną w całości. Jabłka są dobre gdy nabiorą złocistego koloru (mogą być brązowe, ale uważać żeby nie spalić).
Wyjąć ciasto z lodówki, należy je rozwałkować na krążek o średnicy większej niż średnica patelni.
Ciasto ułożyć na jabłkach i podwinąć brzegi do środka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C i piec przez 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160'C i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, nożem odsunąć brzegi ciasta od patelni, na wierzch patelni położyć duży talerz i jednym ruchem przewrócić tartę na talerz. Jeśli zdarzy się, że do patelni przywarła część jabłek, należy je delikatnie oderwać nożem i ułożyć na cieście.
Nam najlepiej smakowało na ciepło.
Smacznego!!
28 komentarzy:
o bardzo ciekawa tarta:)
uwielbiam tarte Tatin :) chyba wprosze sie na kawalek ;)
To jest to co Tygrysy lubią najbardziej. :-) Uwielbiam. Dzięki za przypomnienie przepisu!
Twoja "tarte tatę" wygląda zachwycająco :)
Uwilbiam jabłuszka w tej postaci!
:)) właśnie piekę! nie mogę się doczekać :)
Jeszcze nigdy jej nie robiłam.
Ależ kusi!:)
TĘ tartę już robiłam i również opierałam się na blogu Liski. I TĄ tartą zachwyceni byli wszyscy. Nie dziwię się, że najlepiej smakowała na ciepło. Nam też :-) Pozdrawiam Mrówka!
Tarta wygląda niezwykle kusząco. Coś czuję, że trzeba będzie zrobić ;)
Mnie też kusi:) Pysznie wygląda:)
Z gałką lodów- spełnienie marzeń ;)
Ja jej chyba nie zrobię, bo na bank będe wracać i wracać, tak kusząco wygląda ;]
No tego wlasnie mi nie wolno :-(
Prostota i smak w jednym
Robisz piękne, smaczne zdjęcia, aż chce się sięgnąć po Twoje propozycję.
pysznosci!!!
Przepyszna klasyka!
Mmm...uwielbiam Twoje zdjęcia...tak kuszą! :)
prezentuję się niezwykle apetycznie!
Cóż powiedziec...przecudna klasyka zwłaszcza na chłodna porę roku:)
Pysznie wygląda,chyba się poczęstuje....pozdrawiam...
Brzmi przepysznie, chyba się skuszę ;)) I tak, Madziu, to tę chustę z mojego bloga musiałaś ostatnio mieć w rękach :))) Pozdrawiam serdecznie :*
Ale to musi być pyszne mhhhhmmm ale sie rozmarzyłam
Zrobiłam tę tartę,ale na francuskim cieście,też wypadła świetnie i nie zdążyła nawet podstygnąć,została "pożarta" natychmiast.W rewanżu polecam przepis na tartę z 3 serami i gruszką,też na francuskim cieście.Przepis znalazłam na b fajnym blogu:lipkowy-domek.blogspot.com.Jestem fanką wszelkich tart i szukam przepisów,gdzie tylko mogę...pozdrawiam marta
Bardzo dziękuję za Wasze miłe słowa :)
Marta - bardzo się cieszę, że smakowało i bardzo dziękuję za pomysł na tartę z przyjemnością skorzystam :)
Pozdrawiam gorąco
Już sobie wyobraziłam jak wcinam taki kawałeczek ;-))
www.przysmakiewy.pl
no to ja też się poczęstuję tym rarytasem
niby nie przepadam za deserami z jabłkami, ale te zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że chyba się skuszę i zrobię :P
Przy okazji - zajrzyj sobie na www.dniherbaty.pl jest tam całkiem ciekawy konkurs dla blogerów (zakłądka Herbata z dodatkami)
Narobiłaś mi smaku, pycha:)
Prześlij komentarz